https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-velke-sucho-v-jizni-africe-trapi-zvirata-i-obchodniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Velké sucho v jižní Africe trápí zvířata i obchodníky

28.1.2004 13:15 | PRAHA/JOHANNESBURG (EcoMonitor)
Kvůli panujícímu suchu na většině území Jihoafrické republiky chtějí obchodníci zvýšit ceny klíčových plodin, jako je kukuřice. V důsledku toho počítají místní farmáři se snížením cen divokých zvířat. Většina jihoafrických divoce žijících zvířat se stala stejnou komoditou jako dříve stáda hovězího dobytka. Místní obyvatelé se vrhli na výnosný obchod se zvěří, chtějí tak vydělat na rozvíjejícím se ekoturismu i sportovním lovu.
 

Ceny antilopy kudu a ostatních divokých zvířat zřejmě čeká prudký pád, kvůli suchému počasí. Místo přirozené stravy by museli chovatelé krmit svá stáda obilovinami, jejichž cena kvůli suchému počasí také poroste. Proto se chce velké množství zemědělců zbavit zvířat dříve než se stanou neprodejnými. "Cena divokých zvířat půjde výrazně dolů," říká Ed Hern, majitel soukromé rezervace pro nosorožce a lvi blízko Johannesburgu. "Uvidíme na přelomu března a dubna, až začne sezóna aukcí divoké zvěře."

Velké sucho významně ovlivňuje i počet nově narozených jedinců, stejně tak ovlivňuje i počet úmrtí. "Minulý rok se rodilo čtyři a více mláďat, nyní se rodí nejčastěji dvě," říká Alan Wiliams z rezervace Thanda Game v provincii KwaZulu-Natal. Na 5 250 hektarech krajiny, jindy plné antilopích stád a prasat bradavičnatých, je dnes půda zničena příliš častým spásáním trávy zvířaty, které se nyní musí dokrmovat stále dražší vojtěškou.

Cena za bílého nosorožce, druhého největšího suchozemského savce světa, již také poklesla a zřejmě se ještě sníží. Cena nosorožců přitom dlouhou dobu stoupala a držela se na vrcholu asi před dvěma lety. "Před dvěma roky byste v průměru zaplatili 275 000 randů (asi 995 775 Kč) za dospělou samici, dnes zaplatíte mezi 175 000 až 200 000," říká Hern, majitel osmi nosorožců. Podle něj se cena těchto velkých savců a dalších divokých zvířat dostane na ještě nižší úroveň. "Ceny kudu loni poklesly kvůli velkému suchu, které znehodnotilo pastviny. Minulý rok v jednom období poklesla cena za jedno zvíře nejdříve ze 3000 (asi 10 900 Kč) na 2700 a nakonec na 2000 randů za jedno zvíře," dodává Gerhard Visser, farmář z provincie Limpopo." Cena za antilopu nyala klesla z 8500 randů (asi 30 800 Kč) na 7000.

Nikdo netuší, jaká bude budoucnost obchodu s divokými zvířaty, ale již dnes toto odvětví představuje obrovský byznys a dá se předpokládat, že se ještě rozšíří. Podle odhadů by objem financí spojených s tímto druhem podnikání mohl dosáhnout 137 milionů dolarů ročně. Tato oblast je součástí zelené turistiky, kterou vláda Jihoafrické republiky podporuje jako zdroj možných pracovních příležitostí.

Podle článku Eda Stoddarda MSNBC News 26. 01. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist