https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-vlada-usa-povolila-tezbu-ropy-v-novem-mexiku-vydela-na-tom-jeji-sponzor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Vláda USA povolila těžbu ropy v Novém Mexiku. Vydělá na tom její sponzor.

8.3.2004 14:04 | WASHINGTON (EcoMonitor)
Clintonova administrativa výrazně omezila možnosti těžby ropy a zemního plynu v rozsáhlé travnaté pustině Nového Mexika. Nové rozhodnutí Bushovi vlády však staré nařízení prakticky ruší a shodou okolností z toho bude mít největší prospěch velký sponzor Republikánské strany George Yets. Ministerstvo vnitra oznámilo, že i když otevírá těžařům téměř celou oblast Otero Mesa, její politika bude chránit území mnohem silněji než dřívější nařízení.
 

Bushova vláda povolí "141 vrtů na těžbu ropy a zemního plynu na ploše více než 3 milionů hektarů a ministerstvo vnitra se zavázalo chránit naši veřejnou půdu," říká mluvčí vlády Mark Pfeifle. Ochránci životního prostředí se chytají za hlavu. Úřad hospodaření s půdou (BLM) "kapituloval před jednou ropnou společností a politickou silou se kterou je spojena" zaznělo v úterý od tvůrců kampaně Záchrana americké půdy. "Očekáváme, že dojde k mnohem větší těžební aktivitě něž BML připouští, protože i další firmy budou žádat přístup k přírodnímu bohatství," říká Peter Altman.

Mluvčí vlády označil ochránce životního prostředí za "skupiny se zvláštním finančním zájmem, zaměřené na fanatické dezinformace". Mezi jejich příznivce se řadí například Eric Schaeffer, který rezignoval na svoji funkci v Agentuře ochrany životního prostředí (EPA), kvůli snaze Bílého domu omezit nařízení o snížení znečištění způsobovaného elektrárnami, který výrazně poškodil hodnotu zákona o čistotě ovzduší.

Během Clinotovy éry vstoupilo v platnost nařízení, které omezovalo vrty pouze na okolí již existujících silnic, což ostře kritizovali společnosti vlastněné Yatsem. "Při veškerém respektu k zákonům, nařízení těžit kapalné minerální zdroje pouze z existujících silnic, je naprostý nesmysl", napsal člen rodinného podniku George Yatse v roce 2000 vládě. Dva měsíce nato vláda George Bushe významně zjednodušila pravidla těžby s tím, že v Otero Mesa bude úplný zákaz těžby pokrývat "ne více než pět procent" pronajaté plochy.

Podle textu MSNBC 05. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist