https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-vlada-usa-zverejnila-cile-vyzkumu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Vláda USA zveřejnila cíle výzkumu klimatu

28.7.2003 16:02 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Bushova administrativa představila minulý týden strategii boje proti klimatickým změnám. Podle ní je třeba vypracovat celou řadu studií, než se přikročí k regulačním opatřením. Ochránci životního prostředí kritizují politiku, kterou vláda obhájila, jako velmi opatrnou a pomíjející již existující odborné výzkumy.
 

"Budeme se snažit získat výsledky co nejrychleji," říká náměstek ministerstva obchodu James Mahoney, který dohlíží na státní program výzkumu klimatických změn. Podle nevládních organizací administrativa jenom ztrácí čas tím, že znovu otevírá staré vědecké problémy, které již byly důkladně prostudovány. Podle mnohých vědců oxid uhličitý ze spalované ropy a uhlí přispívá ke skleníkovému efektu, v jehož důsledku dochází k oteplování atmosféry zeměkoule. "Mohl to být velmi důležitý výzkumný program, kdyby ho navrhl před deseti lety první prezident Bush," komentuje situaci Phil Clapp prezident National Environmental Trust.

Bílý dům předloží návrh Kongresu, který musí schválit dotaci 103 milionů dolarů. Peníze na výzkum budou započítány ve státním rozpočtu na léta 2005 a 2006. Plán výzkum na 364 stranách vytyčuje pět hlavních cílů. Prvním z nich je zjistit, co vlastně víme o mechanizmu klimatických změn, především do jaké míry jsou ovlivněny aktivitou člověka a do jaké míry čistě přírodním působením. Druhým cílem je najít přesnější techniku měření, která prokáže dopad spalovaného fosilního paliva a plynů produkovaných průmyslem na klima. Projekt by měl také snížit nejistotu v předvídání budoucího vývoje, zjistit, jak by mohly změny klimatu působit na rostliny, zvířata i na člověka, a najít další vědecké informace o dopadu globálního oteplování. Obdobný plán byl poprvé navržen v roce 1990 Kongresem a předpokládal desetiletý vědecký program. Vláda jej ale až do konce loňského roku nikdy nepodpořila.

Návrh byl kritizován na panelu klimatických odborníků Národní akademie věd (National Academy of Sciences), podle které dokument neobsahuje informace o tom, která témata mají prioritu, ani jak bude výzkum probíhat. V návrhu nejsou ani žádné rámcové harmonogramy, kdy by mělo být dosaženo jeho cílů. Organizace ochránců životního prostředí spolu s demokraty vyčítají prezidentovi Bushovi, že odvolal podpis Spojených států pod Kjótským protokolem, celosvětové dohodě o snižování skleníkových plynů. Podle ochránářů je dnešní návrh jen vyjádřením zdržovací taktiky. "Skutečnou otázkou je, proč se administrativa pokouší vytvořit nový program, když nejlepší je připojit se k již probíhajícím celosvětovým aktivitám", shrnuje myšlenku Dan Lashof z Rady pro obranu přírodních zdrojů (Natural Resources Defense Council).

Podle článku MSNBC 24. 7. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist