https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-zvetsuje-se-intenzita-hurikanu-kvuli-cistsimu-vzduchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Zvětšuje se intenzita hurikánů kvůli čistšímu vzduchu?

7.6.2006 09:37 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Minulý rok publikoval klimatolog z Massachusetts Institute of Technology Kerry Emanuel teorii o tom, že globální oteplování souvisí s rostoucí silou atlantických hurikánů. Nyní se chystá zveřejnit další studii: kolísání aktivit hurikánů, která mnozí vědci považují za zákonitosti globálního klimatického cyklu, jsou způsobena vzestupem a poklesem znečištění produkovaného lidmi, napsal server MSNBC.
 

Kerry Emanuel spolu s Michaelem Mannem z Pennsylvania State University tvrdí, že mikroskopické částečky aerosolu ve znečištěném ovzduší, které odrážejí sluneční světlo a ochlazují atmosféru, několik desítek let maskovaly dopad globálního oteplování na hurikány v Atlantiku. Kvůli standardům na čistotu ovzduší, které Evropa a Severní Amerika zavedla, se však nyní začínají hurikány projevovat plnou silou. Emanuelovu teorii podporují i nová zjištění vědců z Purdue University. Podle obou studií cyklóny po celém světě zesilují a v této změně hrají roli lidé, píše MSNBC.

Matthew Huber a Ryan Sriver z Purdue University v Indianě nezávisle ověřili a rozšířili Emanuelovu studii z roku 2005, která ukázala, že od sedmdesátých let 20. století vzrostla intenzita i doba působení hurikánů nad Atlantikem a Pacifikem o padesát procent. Podle Emanuela souvisí tento trend s rostoucí teplotou mořské hladiny. "Použili jsme jinou techniku a jiná data než Kerry Emanuel, který se specifikoval pouze na Atlantik a západ Tichého oceánu. My jsme vzali v úvahu celou planetu," řekl pro MSNBC Matthew Huber. "Přesto nám vyšly úplně stejné výsledky, stejné trendy." Huber a Sriver zjistili, že se aktivita tropických cyklónů za posledních 40 let zvýšila dvojnásobně, přičemž teplota tropických moří vzrostla jen o čtvrt stupně Celsia. To je podle obou vědců celkem znepokojivé, protože během tohoto století má teplota moří stoupnout o dva stupně Celsia.

Nová studie Michaela Manna a Kerryho Emanuela zpochybňuje tvrzení některých vědců, že nedávný vzestup frekvence a síly hurikánů v Atlantském oceánu je důsledkem přírodního cyklu známého jako Atlantická vícedekádová oscilace (Atlantic Multidecadal Oscillation - AMO). Místo toho je podle vědců správnější interpretovat trend jako souboj následků dvou lidských aktivit: emisí skleníkových plynů, které oteplují atmosféru a tím i hladinu oceánu, a vypouštění aerosolových částeček, které atmosféru ochlazují, píše MSNBC.

Vědci se domnívají, že se během cyklu AMO střídají dvaceti až čtyřicetiletá období zvýšené hurikánové aktivity a podobně dlouhá období klidu. Podle této teorie začalo v roce 1995 období zvýšené aktivity. Kerry Emanuel a Michael Mann však tvrdí, že za aktivitu hurikánů připisovaných cyklu AMO může vzestup a pokles koncentrace znečištění během konce 20. století. Zatímco skleníkové plyny, jako je oxid uhličitý a metan, vedou k oteplování v horních vrstvách atmosféry, aerosolové částečky jako oxidy síry a dusíku ochlazují nižší vrstvy atmosféry tím, že odrážejí sluneční světlo. Hlavní vzdušné proudy odnášely znečištění z Evropy a Severní Ameriky nad tropické oblasti Atlantiku, kde vytvořily v nižších vrstvách atmosféry jemnou mlhu. Ochlazující efekt aerosolových částeček je nejsilnější koncem léta - přesně v době největší hurikánové aktivity, píše MSNBC.

Od padesátých do osmdesátých let 20. století tedy podle vědců částečky aerosolu v atmosféře maskovaly efekt oteplování se skleníkových plynů. Aktivita hurikánů tak byla nižší, než by jinak v tom období měla být. Od osmdesátých let však Evropa i Severní Amerika snižují emise znečišťujících látek v ovzduší. Bez aerosolů kompenzujících efekt oteplování skleníkových plynů se bude voda v Atlantském oceánu nadále oteplovat, a po další desetiletí tak poroste i aktivita hurikánů.

Podle článku Kera Thana na serveru MSNBC ze dne 1. 6. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist