https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-neopatrne-cistil-sud-od-moridla-obec-zabarvil-cervenou-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž neopatrně čistil sud od mořidla, zabarvil červenou vodou celý potok

6.11.2017 15:00 | PROSTĚJOV (ČTK)
jeden z místních občanů vyplachoval vodou tisícilitrový plastový sud, ve kterém se podle jeho výpovědi nacházely asi tři litry mořidla na obilí.
jeden z místních občanů vyplachoval vodou tisícilitrový plastový sud, ve kterém se podle jeho výpovědi nacházely asi tři litry mořidla na obilí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krvavě červená voda vytékající z místní kanalizace vyděsila v pátek krátce před polednem obyvatele malé vesnice Jednov na Prostějovsku. Na místo byli povoláni hasiči i policisté a nakonec se zjistilo, že výrazně červené zabarvení vody má na svědomí neopatrný muž, který čistil sud od mořidla na obilí a vodu z něj vylil do kanálu. Podle odborníků látka není nebezpečná životnímu prostředí. Hasiči už zásah ukončili a voda v obecní kanalizaci by s klesající koncentrací mořidla měla postupně dostat zpět původní barvu.
 

Mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková řekla, že neznámá látka se v kanalizaci Jednova, který je místní částí obce Suchdol, objevila kolem 11:00. "Hasiči po příjezdu zjistili, že z místní kanalizace vytéká krvavě červená voda bez zápachu a teče celou vesnicí. Velitel zásahu proto na místo povolal hasiče z Prostějova s chemickým kontejnerem a hasiče z Olomouce se speciálním přístrojem, který by pomohl určit, o jakou látku jde," uvedla. Na místo byli přivoláni také zástupci obce a pracovníci životního prostředí.

Hasiči z preventivních důvodů uzavřeli místní studánku. Policisté mezitím pátrali po zdroji krvavě červeného zabarvení vody v kanalizaci. "Policisté na místě provedli šetření a zjistili, že jeden z místních občanů vyplachoval vodou tisícilitrový plastový sud, ve kterém se podle jeho výpovědi nacházely asi tři litry mořidla na obilí. Znečištěnou vodu pak vypouštěl do kanálu," řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Mořidlo na obilí podle Zajícové není zdraví škodlivé a nepoškodilo ani životní prostředí. "Celou událost si bude ve své kompetenci přebírat a řešit odbor vodního hospodářství městského úřadu v Konici," dodala Zajícová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist