https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-vineny-z-traveni-zvirat-vinu-odmita-soud-pokracuje-v-cervnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž viněný z trávení zvířat vinu odmítá, soud pokračuje v červnu

21.3.2018 07:36 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Při domovní prohlídce policie u muže zabavila 28,5 gramu karbofuranu. Jed byl v potravinových sklenicích. Toto množství jedu by bylo schopno poškodit zdraví 407 lidí, případně zapříčinit smrt 37 dospělých lidí, uvedli již dříve kriminalisté. / Ilustrační foto
Při domovní prohlídce policie u muže zabavila 28,5 gramu karbofuranu. Jed byl v potravinových sklenicích. Toto množství jedu by bylo schopno poškodit zdraví 407 lidí, případně zapříčinit smrt 37 dospělých lidí, uvedli již dříve kriminalisté. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Litoměřický okresní soud odročil dnes na červen hlavní líčení v případu Michala Fišera, který podle obžaloby trávil volně žijící zvířata látkou karbofuran. Soud včerejší jednání zrušil kvůli onemocnění přísedící, řekl předseda trestního senátu Vlastimil Nedvěd. Fišer řekl, že za celou kauzou je jeho bývalá partnerka, se kterou vede spor o péči o syna.
 

Fišer podle závěrů vyšetřování trávil zvířata mezi lety 2011 a 2014. Podle žalobce jim podával návnady s látkou karbofuran, která je v Evropské unii zakázána. Dříve se používala v zemědělství. Po jedovaté návnadě uhynula například kuna lesní, straka obecná nebo volavka popelavá.

Zvířata podle policie před smrtí velmi trpěla. Po požití jedu zvíře hyne v bolestech a křečích. "Panu Fišerovi chodila na rybník volavka, tak vzal rybu, pomazal ji karbofuranem a nechal tu volavku otrávit," řekla Fišerova bývalá partnerka Markéta Zichová. Její slova potvrdila Fišerova další bývalá partnerka. Podle ní Fišer zabíjel jedem zvířata, která považoval za škodnou.

Fišer, který působí i jako preparátor zvířat, jakékoli obvinění odmítá. Za vším je podle něj spor o výchovu syna, který dlouhá léta vede se svojí bývalou partnerkou. "Dvě svědkyně, moje bývalé partnerky, se rozhodly se mi pomstít," řekl Fišer. Látky obsahující karbofuran podle svých slov volně kupuje a používá je k preparování.

Při domovní prohlídce policie u muže zabavila 28,5 gramu karbofuranu. Jed byl v potravinových sklenicích. Toto množství jedu by bylo schopno poškodit zdraví 407 lidí, případně zapříčinit smrt 37 dospělých lidí, uvedli již dříve kriminalisté.

Za Fišera se postavili i ochránci přírody a neziskové organizace. ČTK má k dispozici několik vyjádření, která jsou součástí spisu. Například Český svaz ochránců přírody považuje obvinění za falešné.

Muž čelí obžalobě kvůli přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, týrání zvířat, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a také nedovoleného ozbrojování, protože u něj kriminalisté našli i neoprávněně drženou zbraň. Podle právní kvalifikace případu mu hrozí až osm let vězení. Soud bude pokračovat na začátku června.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tereza Malecká
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist