https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muze-rust-i-vedle-vas.cesko-hleda-novy-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko hledá nový Strom roku. Může růst i vedle vás

21.3.2020 15:09 | BRNO (Ekolist.cz)
Zádvorská lepa, strom roku 2018. Poslední z šestnácti Lip svobody zasazených ve Velkých Opatovicích na oslavu konce 1. světové války.
Zádvorská lepa, strom roku 2018. Poslední z šestnácti Lip svobody zasazených ve Velkých Opatovicích na oslavu konce 1. světové války.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Nadace Partnerství
Dnešním dnem začíná 19. ročník populární ankety Strom roku. Lidé mají možnost nominovat strom s nejsilnějším příběhem prostřednictvím online portálu www.stromroku.cz do 30. dubna. Podat návrh může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce.
 

Dvanáct nejzajímavějších finalistů, kteří vzejdou z výběru poroty, bude soutěžit o titul Strom roku 2020 v letním online hlasování. Nejpopulárnější strom navíc postoupí do celoevropského kola. To letos ovládla reprezentantka z České republiky – Chudobínská borovice.

Každoročně se do ankety sejde na padesát i více přihlášek, celkových soutěžících je za historii ankety 1423. „Nerozhoduje stáří stromu ani košatost jeho koruny či fotogeničnost. Porota hodnotí zejména historii a příběh stromu a jeho environmentální, ale i společenský a historický význam pro dané místo a komunitu, rozvádí podmínky přihlášek koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Chudobínská borovice, český a evropský Strom roku 2019.
Chudobínská borovice, český a evropský Strom roku 2019.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku

„Do ankety pak upřednostňujeme skupinové návrhy před návrhy jednotlivců. Získávání hlasů pro finalisty je náročné, a pokud za stromem stojí silná základna místních, je to pro nás signál, že strom si v často tvrdé konkurenci dobře povede,“ dodává Krůpová.

Pro nominaci stromu do soutěže je potřeba znát několik základních údajů. Vedle příběhu stromu je nutné znát i jeho druh, lokalitu, kde roste, přibližné stáří a obvod kmene ve výšce 130 cm. Fotografie ze současnosti i minulosti a informace o možnostech spolupráce na sběru hlasů s dalšími lidmi a organizacemi šance přihlášky také významně navýší.

„Za téměř dvacet let naší ankety víme, jak je důležitá i výsadba nových stromů a péče o ně. Proto se anketa Strom roku stala součástí iniciativy Sázíme budoucnost,“ doplňuje Krůpová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist