https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muzeum-zemedelskych-stroju-ukazalo-jak-se-selo-v-19.stoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muzeum zemědělských strojů ukázalo, jak se selo v 19. století

30.4.2023 00:58 | HOŠTICE-HEROLTICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | George Chernilevsky / Wikimeda Commons
Jak se hospodařilo na poli ve druhé polovině 19. století, včera viděli návštěvníci Muzea zemědělských strojů v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku. Už několik let pořádá na jaře ukázku setí a sázení polních plodin, aby lidé nejen viděli, jak hospodařili předci, ale zároveň si mohli zemědělskou práci osahat zblízka. Děti si například mohly vzít kyblík s kukuřicí a zkusit ruční výsev do připravených řádků, řekl ČTK správce muzea Jiří Cupák.
 

Muzeum má k dispozici hektarový pozemek, na který vyjeli koně v dobovém postroji s koňáky taktéž v dobovém oblečení. Táhli například rádlo, kterým se kdysi oralo, lidé viděli i vláčení. "Ukázali jsme setí kukuřice a ječmene a sázení brambor," řekl Cupák. Jelikož v muzeu je také řada starých traktorů - expozice obsahuje zemědělské pomůcky a stroje z 19. a první poloviny 20. století - organizátoři ukázek také některé z nich nastartovali, aby je lidé viděli v chodu a mohli nasát atmosféru, která provázela zemědělské práce zhruba před sto lety. Jedním z nových taháků je traktor z roku 1938 značky Farmall. "Každý rok se snažíme ukázat něco nového, protože řada lidí se k nám vrací," řekl Cupák.

Jelikož je muzeum součástí zemědělského podniku ZOD Haná, mohli si lidé porovnat staré stroje s těmi nejmodernějšími. "Předvedli jsme i traktory, které jsme koupili letos," řekl Cupák. Děti i dospělí si do traktorů mohou sednout, aby si zároveň osahali, jak se s takovými stroji pracovalo. Stejně tak lidé mohli vidět i ukázky staré hasičské techniky včetně funkční stříkačky tažené koňmi při hašení požáru.

Každý rok se na ukázky polních prací přijde na jaře podívat kolem 500 až 600 lidí, nejčastěji chodí rodiny s dětmi. "Předpokládám, že letos bude návštěvnost podobná. Na podzim 28. září na svatého Václava děláme podobnou akci, na níž zase ukazujeme, jak se kdysi sklízelo," připomněl Cupák.

Muzeum je v provozu čtvrt století, sbírka exponátů z 19. století a z první poloviny 20. století se stále rozšiřuje. Muzeum je otevřené v červnu a v září v neděli a během letních prázdnin denně kromě pondělí. V ostatních měsících je možné si domluvit prohlídku individuálně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist