https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mv-speed-dostala-pokuty-598.000-kc-za-navazku-zeminy-na-trebicsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MV Speed dostala pokuty 598.000 Kč za navážku zeminy na Třebíčsku

2.3.2020 00:16 | JIHLAVA (ČTK)
Firma MV Speed dostala od ČIŽP tři pokuty celkem za 598.000 korun kvůli nelegálnímu navážení odpadní zeminy na různé pozemky na Třebíčsku a za poškození dřevin a keřů na těchto pozemcích.
Firma MV Speed dostala od ČIŽP tři pokuty celkem za 598.000 korun kvůli nelegálnímu navážení odpadní zeminy na různé pozemky na Třebíčsku a za poškození dřevin a keřů na těchto pozemcích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Firma MV Speed dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tři pokuty celkem za 598.000 korun kvůli nelegálnímu navážení odpadní zeminy na různé pozemky na Třebíčsku a za poškození dřevin a keřů na těchto pozemcích. Sankce jsou pravomocné, uvedl minulý čtvrtek ve zprávě ředitel havlíčkobrodského inspektorátu Jan Panský.
 

Jednatel firmy Marcel Mojdl řekl, že pokuty jsou zaplacené, i když ho jejich výše překvapila. Uvedl, že firemní navážka byla použita na zpevnění pozemku v majetku jeho rodiny. "Myslel jsem, že na svůj pozemek to mohu dovézt," uvedl.

Pokutu 120.000 korun dostala firma podle inspekce po kontrole z dubna a května loňského roku za nelegální navezení odpadní zeminy a kamení na trvale zatravněný pozemek v Kožichovicích. Firma tam podle inspektorů postupně uložila asi 4000 tun zeminy a kamení na 3600 metrů čtverečních plochy. "Odpady pocházely většinově z výstavby skladové haly v Okříškách, v menší míře potom ze stavby silnice mezi Třebíčí a Stříteží," uvedl Panský. U zeminy z druhé stavby podle něj byly překročené limitní hodnoty arsenu určené pro odpad ukládaný na povrchu terénu.

Další pokuta 300.000 korun padla za nelegální terénní úpravy. Podle inspekce kontrola v dubnu 2019 ukázala, že firma v tomto měsíci uložila minimálně 5069 tun zeminy a kamení na pozemky u Kožichovic, které k tomu nebyly určené. Navážka byla na ploše 7100 metrů čtverečních a byla vysoká skoro 15 metrů. Většina tohoto materiálu byla podle inspekce také ze stavby haly v Okříškách. Firma podle inspekce rovněž od dubna 2018 do března 2019 převzala nejméně 3700 tun odpadní zeminy a kamení, ačkoliv neměla oprávnění podnikat v oboru zpracování odpadů.

Třetí pokutu 178.000 korun uložili inspektoři za poškození dřevin a keřů na pozemcích s navážkou. "Firma zasypala odpady minimálně 79 kusů stromů - javory, akáty, duby, třešně a topoly. Navezené odpady navíc svojí vahou polámaly keře," uvedl Panský.

Firma MV Speed, s.r.o, sídlí v Jesenici u Prahy, provozovnu má v Třebíči. Zabývá se zemními pracemi, prodejem a dovozem sypkých stavebních materiálů a servisem nákladních vozidel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist