https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-se-obavaji-zakazu-pouzivani-olovenych-strel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci se obávají zákazu používání olověných střel

24.10.2018 12:03 | PRAHA (ČTK)
Myslivci nesouhlasí se zprávou Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), obávají se zákazu používání olova ve střelivu, rybáři v tzv. olůvkách, tedy zátěžích v návnadách na lov ryb. Ilustrační snímek.
Myslivci nesouhlasí se zprávou Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), obávají se zákazu používání olova ve střelivu, rybáři v tzv. olůvkách, tedy zátěžích v návnadách na lov ryb. Ilustrační snímek.
Myslivci nesouhlasí se zprávou Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), obávají se zákazu používání olova ve střelivu, rybáři v tzv. olůvkách, tedy zátěžích v návnadách na lov ryb. Dnes to uvedli na společné tiskové konferenci zástupci Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) a Českého rybářského svazu. Podle jednatele ČMMJ Miloše Fischera agentura doporučuje přijmout kvůli otravám vodních ptáků Evropské komisi přijmout další opatření, což znamená plošný zákaz prodeje. Pokud by k tomu došlo, chtějí vyzvat českou vládu k odmítnutí takové regulace. Zpráva je podle myslivců manipulativní, v ČR například problematika otrav ptáků olovem prakticky neexistuje.
 

"ECHA propočítává vysoké úhyny, tvrdí, že zahyne milion až dva miliony ptáků na následky otravy olovem. To číslo je řekl bych k diskusi," uvedl Fischer. Podle něj nebyla v ČR zatím prokázána jediná otrava volně žijícího zvířete olovem. V některých státech EU to podle něj problém být může, například v Dánsku se používání olověných broků na ptáky zakázalo. "Ale tam čekají na ptáky na tahu a potom střílí, střílí a střílí dokud pušku udrží," dodal.

Pravděpodobnost pozření jinými zvířaty než vodními ptáky je podle Fischera extrémně nízká. Na mokřadech je pak podle něj již lov s olovem zakázaný. Problémem by mohla být otrava dravce, který ptáka, v němž je olovo, pozře. V tom případě by však podle něj musel sníst i žaludek toho ptáka právě s olověnou střelou, což je velice nepravděpodobné. Riziko otravy olovem u lidí je pak podle něj prakticky nulová, savci jsou podle něj více rezistentní. Museli by podle něj přímo olovo jíst. Alternativou olověných střel je podle myslivců využívání oceli, bismutu nebo wolframu. Jiné než olověné materiály však podle nich mají nižší hmotnost, tedy menší dopadovou energii, méně tedy zvíře zraní. Mají také vyšší tvrdost a existuje tak riziko odrazu a následného zranění lovce.

U rybářů se podle Pavla Vrány ze svazu využívá olovo pro odhazování nástrah na velké vzdálenosti nebo k udržení nástrahy ve zvolené hloubce podle proudění vody. Olovo podle něj může uvíznout pod hladinou, ale pouze nehodou, pro rybáře to není příjemné, znamená to finanční i časovou zátěž. "V ČR není známo zvýšení obsahu olova ve svalovině ryb v souvislosti s výkonem rybářského práva," dodává svaz. To potvrzuje i mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček, podle kterého se rybáři s obsahem olova v rybách ještě nesetkali.

Zátěž olovem podle Vrány byla prokázána v přístavech, kde opadávají olověné nátěry z lodí.

Problémem by pak podle myslivců byl zákaz prodeje olověného střeliva i pro sportovní střelbu.

drh mal


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist