https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivec-licil-na-dravce-zakazana-zeleza-ochranci-ho-chytili-do-fotopasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivec líčil na dravce zakázaná železa, ochránci ho lapli do fotopasti

16.12.2011 14:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Myslivec, který má chov na starosti, policii nejdřív tvrdil, že o pasti sice věděl, ale sám ji nelíčil a ani neví, kdo je tam dal
Myslivec, který má chov na starosti, policii nejdřív tvrdil, že o pasti sice věděl, ale sám ji nelíčil a ani neví, kdo je tam dal
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chtěl chytat dravce do želez, sám byl chycen do fotopasti. Tak by se dal shrnout případ člena mysliveckého sdružení, který u chovné stanice na kachny nastražil nelegální čelisťovou past. Ta je zakázaná hned několika zákony, protože do ní chycená zvířata trpí a umírají až za dlouho dobu. Samotný pytlák se pasti chytil také - ochránci zvířat ze záchranné stanice živočichů v Plzni na něj nastražili fotopast, která myslivce vyfotografovala při kladení želez.
 

Myslivec chtěl chránit odchovnu divokých kachen na oploceném rybníčku za vsí u Starého Smolivce. Zde žije zhruba 200 kachen divokých se zastřiženými letkami na křídlech. Obrovské hejno, které každé jaro produkuje stovky vajec putujících do myslivecké líhně. Taková koncentrace zvířat samozřejmě láká predátory, kteří si rádi na „handicapovaných“ kachnách pochutnají.

Proto zdejší myslivec nainstaloval past – klasická sklapovací železa. Ta byla natažená přímo u záměrně vytvořené díry v plotě. Zvíře, které by se chtělo do ohrady ke kachnám dostat, by nemohlo tuto díru minout. Tunel vyskládaný z kamení pak navedl vetřelce přímo do díry pod pletivo a do natažených želez.

Zvíře bývá do těchto pastí obvykle chycené za přední tlapu či čenich, přičemž nedojde k usmrcení, ale k velmi bolestivému zmrzačení zvířete. Tyto pasti jsou proto zákonem zakázané. „Jde o používání této nejbrutálnější pasti tím nejbrutálnějším způsobem v rozporu hned s několika platnými zákony,“ komentuje použití pasti Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice.

Podle ochránců zvířat je případ o to závažnější, že zakázaným způsobem lovu vědomě lovila osoba znalá zákona, která složila odbornou mysliveckou zkoušku, má lovecký lístek a je členem mysliveckého sdružení. Stejně tak je závažné i to, že do želez se lovilo v mysliveckém zařízení a to minimálně již několik měsíců.

Ochránci zvířat nechtěli nechat nic náhodě. Osadili proto místo fotopastí, která pořídila 70 kvalitních fotografií. Ochránci je předali policii i s fotografiemi zmrzačené kachny, která se do želez chytila. Případ převzala policie a Státní veterinární správa v pondělí 21. 11. 2011. V objektu chovné stanice skutečně funkční past našli. Podle protokolu byla železa přichycena silným řetězem ke kmenu smrku v objektu. „Řetěz je již ve kmenu zarostlý, zařízení tady musí být již několik let,“ citují ochránci protokol.

Myslivec, který má chov na starosti, policii nejdřív tvrdil, že o pasti sice věděl, ale sám ji nelíčil a ani neví, kdo by to tam mohl být. Zařízení prý převzal i s pastí po zesnulém kolegovi před dvěma roky a od té doby si pasti nevšímal. Díra v plotě prý byla zakryta prknem a víc neví. „Pravda, měl na sobě úplně stejný svetr a boty jako osoba na fotografiích z fotopasti, ale to v daný okamžik nevěděl a nebylo důležité,“ dodává Makoň.

Policie případ vyšetřuje, zřejmě jej vyhodnotí jako trestný čin. K trestnému činu se kloní odborné stanovisko Státní veterinární správy. Což znamená krom jiného, že myslivci v případě soudního uznáni viny hrozí zákaz činnosti, ztráta loveckého lístku, zbrojního pasu a vyloučení z mysliveckého sdružení. „Cílem celého případu není pošpinit konkrétní osobu a dobré jméno myslivců. Cílem je jednoznačně vyřešit a dotáhnout do zdárného konce alespoň jeden případ nelegální činnosti páchané na volně žijících zvířatech,“ říká Makoň.


reklama

Chycený pytlák

předchozí    další
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Pytlák zachycený fotopastí
Kachna, která se omylem chytila do pasti
Kachna, která se omylem chytila do pasti
 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist