https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-identifikace-bse-je-dukazem-verohodnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZE: Identifikace BSE je důkazem věrohodnosti

8.6.2001 18:47 | PRAHA (ČIA)
Zachycení nemoci šílených krav (BSE) na území ČR je důkazem, že naše veterinární správa je schopna zachytit a identifikovat výskyt této choroby a zároveň toho, že naši spotřebitelé jsou o všech opatřeních a krocích ministerstva zemědělství včas informováni. ČIA to sdělil tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.
 

Identifikace BSE navíc podle jeho vyjádření svědčí o tom, že veškerá opatření, která ČR v rámci předběžné opatrnosti učinili, byla na místě. "Pro klid spotřebitelů uvádíme, že od 1. ledna 2000 je z veškerého poráženého skotu odebírán specifický rizikový materiál, neboť pouze v něm mohou být priony způsobující onemocnění BSE. V hovězím mase se patologické priony nevyskytují a maso na rozdíl od nervové tkáně je považováno za bezpečné," zdůraznil Kovář.

První pozitivní test přítomnosti BSE byl potvrzen podle Kováře dnes ve 14 hodin takzvanou imunohistochemickou metodou, a to u dojnice z chovu ZD Dušejov v okrese Jihlava. "Tím byl potvrzen první test provedený metodou Western Blot a vše nasvědčuje tomu, že můžeme být svědky prvního výskytu onemocnění BSE na území ČR," konstatoval Kovář.

Potvrdil také, že ministr zemědělství Jan Fencl dnes svolal Ústřední nákazovou komisi, na jejíž doporučení rozhodl, že ČR odešle k testaci ještě jeden vzorek do Národní referenční laboratoře v Tübingenu ve Spolkové republice Německo. Výsledek vyšetření v této laboratoři bude znám ve čtvrtek 14. června.

Ústřední nákazová komise diskutovala dnes podle Kováře varianty dalšího postupu v případě pozitivního výsledku testu laboratoře v Tübingenu. V souladu s posledními postupy Evropské unie pak bude usmrcena a zlikvidována část stáda v Dušejově a to vrstevnice krávy, která byla pozitivně testována, rozšířené o zvířata starší a mladší 12ti měsíců a o potomstvo této krávy. Způsob likvidace utracených těl byl diskutován ve třech variantách. První variantou je neblaze známé pálení zvířat z Velké Británie, druhou pak spálení případných pozitivních kusů a zpracování ostatních zvířat v asanačním podniku. Třetí varianta představuje spálení případných pozitivních kusů a uložení ostatních zvířat do země na bezpečném zahrabovišti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist