https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-jeste-nevi-kdy-zacne-povinnost-oznacovat-hovezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe ještě neví, kdy začne povinnost označovat hovězí

22.8.2001 11:57 | PRAHA (ČIA)
Ačkoli původní představa Ministerstva zemědělství ČR (MZe) o platnosti vyhlášky, která by měla stanovit povinnost označovat hovězí maso, vycházela z termínu 1. září, definitivní uvedené datum ještě není. Jak totiž dnes uvedl v rozhovoru pro ČIA Hugo Roldán z tiskového oddělení MZe, materiálem se bude ještě příští týden zabývat legislativní komise vlády. Teprve pak bude známo konečné znění vyhlášky. Platná by přitom měla být dnem zveřejnění ve Sbírce zákonů.
 

S povinností označovat hovězí maso totiž nesouhlasí celá řada domácích výrobců masa. "Mnohé podniky na to nemají ani technologicky, ani organizačně," připustil předseda Svazu zpracovatelů masa ČR Ladislav Steinhauser. Podle jeho názoru jde ale o normu, která zavádí v ČR stejné standardy jako v Evropské unii, a proto je třeba vyhlášku přijmout.

"Ve vyhlášce by ale měla být pro zpracovatele stanovena nějaká přechodná období. V Unii se na takový krok připravovali rok a my těžko budeme lepší," domnívá se Steinhauser. Pokud by vyhláška nestanovila pro výrobce nějaká odkladná opatření, znamenalo by to výraznou redukci dodavatelů hovězího do maloobchodní sítě. "Neoznačené maso by se nemělo na krámě vůbec objevit," potvrdil Steinhauser. Možnost odkladu povinnosti označovat hovězí maso nevyloučil ani Roldán.

Vyhláška by přitom měla zavést zatím pouze označování hovězího masa. "Výhled je i dále, ale zatím to není na pořadu dne," uvedl Steinhauser. Maso v obchodech by mělo být označené etiketou s údaji o stáří, pohlaví a kategorii zvířete a dále identifikací chovu, ze kterého zvíře pochází a jatek, kde byl kus poražen.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist