https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-opet-odlozilo-moznost-dovozu-hoveziho-z-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe opět odložilo možnost dovozů hovězího z EU

13.3.2002 16:29 | PRAHA (ČIA)
Krizový výbor ministerstva zemědělství pro řešení BSE doporučil na svém včerejším jednání ministrovi zemědělství, aby pozdržel své rozhodnutí o zrušení zákazu dovozů skotu a hovězího masa z EU do doby, než výbor obdrží informace z Evropské komise o opatřeních v EU a eliminaci možných rizik pro Českou republiku. Informoval o tom tiskový mluvčí MZe Pavel Kovář.
 

Základním důvodem odkladu liberalizace obchodu s hovězím masem s EU jsou přitom informace o nedávné aféře o pochybeních, ke kterým došlo v soukromých i státních laboratořích v Německu při testaci BSE.

Státní veterinární správa na jednání Krizového štábu přitom podle Kováře předložila aktuální údaje k 31. lednu 2002 týkající se stavů chovaného skotu v jednotlivých zemích EU, počtu celkem vyšetřených zvířat, počtu pozitivních případů BSE a procenta pozitivních případů na 100 tisíc chovaných zvířat. SVS na základě těchto údajů znovu doporučila uvolnění obchodu s hovězím masem a chovným skotem z většiny států Evropské unie, u nichž dosud trvá zákaz a u nichž je přibližně srovnatelná úroveň výskytu i příslušných opatření. "Specifikace zemí, s nimiž předpokládáme uvolnění obchodu je připravena a po vyloučení rizik a rozhodnutí ministra zemědělství bude k této liberalizaci přistoupeno," dodal Kovář.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist