https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-pripravilo-katalog-lesnici-se-dozvedi-kde-skladovat-drevo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství připravilo katalog, lesníci se dozvědí, kde skladovat dřevo

3.7.2018 00:08 (ČTK)
Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. / Ilustrační foto
Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. / Ilustrační foto
Ministerstvo zemědělství (MZe) připravilo katalog ploch, kde by vlastníci lesů a zpracovatelé mohli skladovat dříví. Kvůli kůrovcové a větrným kalamitám nebude podle odhadů odbyt až pro 2,4 milionu metrů krychlových dříví, které tak bude nutné uskladnit. V katalogu je prostor o ploše téměř 94 hektarů, kam by se dalo dát až 1,4 milionu metrů krychlových dříví. Úřad to včera sdělil. Katalog obsahuje informace o skladovacích možnostech institucí, jako jsou České dráhy nebo Státní pozemkový úřad, ale také krajů.
 

Na přípravě dočasných skladů pracoval úřad mimo jiné s ministerstvem obrany, Správou železniční dopravní cesty a se Správou státních hmotných rezerv. "Ministerstvo zemědělství z kapacitních důvodů nemůže poskytnutí skladovacích ploch zprostředkovávat, zájemci o využití konkrétních ploch ke skladování se musí domlouvat přímo s příslušnými kontaktními osobami uvedenými v katalogu u jednotlivých ploch," dodalo tiskové oddělení ministerstva. Nájemné se pohybuje od dvou korun za metr krychlový dřeva po 200 korun, některé ceny jsou na dotaz.

Ministerstvo zemědělství v pátek uvedlo, že plánuje založit společnou platformu s Hnutím Duha, které předtím úřad opakovaně kritizovalo, a dalších organizací. "Navrhuji založit platformu, která by se této problematice (kůrovcové kalamity) věnovala a navrhovala jak okamžitá, tak výhledová řešení, včetně změn legislativy ke zlepšení druhové skladby i zdravotního stavu lesů," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

V sedmi krajích nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou by také měly vznikat krizové štáby pro rychlejší komunikaci s obcemi s rozšířenou působností. Půjde o Moravskoslezský, Olomoucký, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský a kraj Vysočina. Nouzový stav kvůli kůrovci se zatím vyhlašovat nebude.

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů. Na Lesy ČR míří kritika za to, že zanedbaly preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. V květnu byl z funkce odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist