https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-pro-realizaci-quotvodni-vizequot-zemedelstvi-nema-cr-podminky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe: Pro realizaci "vodní vize" zemědělství nemá ČR podmínky

22.7.2001 12:09 | PRAHA (ČIA)
Profilaci českého zemědělství v rámci EU koncepcí takzvané "vodní vize" ministerstvo zemědělství při jednáních s Unií "příliš neprosazuje". V rozhovoru pro ČIA to řekl Hugo Roldán z tiskového oddělení Mze.
 

Podle Roldána nemá totiž ČR k realizaci takové koncepce odpovídající podmínky. Aby tato myšlenka vzbudila zájem EU, musela by mít podle něj naše země vysoké zásoby vodních zdrojů. ČR má ale podle Roldána zhruba o polovinu až třetinu nižší vodní zdroje než okolní státy, jako je Polsko, Rakousko nebo Německo, a kromě toho je u nás více než polovina vodních zdrojů z povrchových vod, zatímco v okolních zemích je to opačně. "Samozřejmě to neznamená, že bychom se nesnažili zlepšit stav našich vodních toků," zdůraznil Roldán.

Podle jeho dalších slov patří ČR k územím spíše intenzivního využívání půdy a vody, a při předpokládaném uvedení části dosud intenzivně obdělávané půdy do klidu se bude muset intenzita na ostatní půdě ještě zvýšit. Ministerstvo zemědělství se sice podle Roldána myšlenkou vodní vize pro české zemědělství přibližně před dvěma lety zabývalo, z výše uvedených důvodů však došlo k názoru, že "ČR může těžko aspirovat na to být studnicí čisté vody pro EU".

Vodní vize nebo také koncepce "Čistá voda pro Evropu" počítá s plošnou aplikací nitrátové směrnice EU, která především snižuje intenzitu hnojení půdy. Koncepce by podle ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáše Douchy mohla především zabezpečit zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu a tím minimalizovat rizika povodní, napravit pozůstatky intenzivního socialistického zemědělství zejména v případě meliorací, zastavit pokles hladiny spodních vod v ČR a zabezpečit kvalitní vodu odtékající z ČR. EU by byla zřejmě takovou koncepci výrazně podpořit z bruselských zdrojů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist