https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-projedna-s-nevladnimi-organizacemi-zmeny-v-zemedelskych-dotacich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe projedná s nevládními organizacemi změny v zemědělských dotacích

21.1.2022 11:38 | PRAHA (ČTK)
Strniště v zimě
Strniště v zimě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vedení ministerstva zemědělství dnes na jednání pracovní skupiny s nevládními organizacemi představí změny v pravidlech pro čerpání evropských zemědělských dotací v Česku pro roky 2023 až 2027. Úpravy ohlášené minulý týden po jednání koaliční rady se nelíbí Agrární komoře ČR a Zemědělskému svazu ČR, organizace sdružují hlavně větší zemědělské podniky a proti návrhu ve čtvrtek svolaly protesty.
 

Agrární komora a Zemědělský svaz kritizovaly už předchozí návrh takzvaného strategického plánu společné zemědělské politiky, ve kterém ministerstvo vedené Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Po jednání zástupců vládní koalice od záměru ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce a také omezilo maximální investiční dotaci na jeden projekt ze 150 na 30 milionů korun.

Nový návrh na rozdíl od Agrární komory a Zemědělského svazu nerozporuje Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímiž členy jsou zejména soukromí zemědělci. Ekologickým organizacím, které jsou v pracovní skupině také zastoupeny, vychází v novém návrhu vstříc podpora ekologického zemědělství až 20 000 korun na jeden hektar.

Změny hlavních parametrů strategického plánu se na jednání pracovní skupiny nečekají, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Po projednání s neziskovými organizacemi a dalšími partnery například z řad univerzit odešle ministerstvo zemědělství návrh Evropské komisi.

Na dotace zemědělcům v ČR půjde v letech 2023 až 2027 podle Nekuly zhruba 140 miliard korun z EU, český stát přidá dalších 60 miliard. Ročně má směřovat na přímé platby zemědělcům asi 21 miliard korun a 19 miliard na Program rozvoje venkova.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist