https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zada-vladu-o-3-mld.kc-na-vodni-hospodarstvi-a-upravy-pozemku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe žádá vládu o 3 miliardy na vodní hospodářství a úpravy pozemků

30.11.2020 00:40 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo vysvětluje, že například u dotačního programu Podpora opatření na drobných vodních tocích je poptávka ze strany obcí na opravy, rekonstrukce nebo výstavby obecních rybníků, enormní.
Ministerstvo vysvětluje, že například u dotačního programu Podpora opatření na drobných vodních tocích je poptávka ze strany obcí na opravy, rekonstrukce nebo výstavby obecních rybníků, enormní.
Foto | Brian Eager / Flickr.com
Ministerstvo zemědělství žádá vládu o navýšení letošního rozpočtu o tři miliardy korun. Na pozemkové úpravy by chtělo vyčlenit 1,3 miliardy Kč, na podporu vodního hospodářství 1,7 miliardy Kč. Návrh projedná v pondělí kabinet. Ministerstvo vedené Miroslavem Toman (ČSSD) to uvádí v dokumentu, který má ČTK k dispozici.
 

Ministerstvo vysvětluje, že například u dotačního programu Podpora opatření na drobných vodních tocích je poptávka ze strany obcí na opravy, rekonstrukce nebo výstavby obecních rybníků, enormní. "V rámci aktuálně probíhající výzvy, která byla spuštěna dne 19. 10. 2020 s předpokladem ukončení příjmu žádostí k 29. 1. 2021 s celkovou alokací 0,5 miliardy korun, bylo již po 14 dnech od otevření výzvy přijato 135 žádostí za 0,44 miliardy Kč," píše resort v dokumentu.

Úřad by chtěl také peníze na dotace na podporu závlah či na propojování vodárenských zdrojů. Peníze by tak šly na projekty, které odpovídají dotačním podmínkám stávajících programů, ale nebyly na ně dosud nalezené peníze.

Ministerstvo chce také spustit nový dotační program na podporu odkupu vlastnických práv k infrastruktuře vodovodů a kanalizací municipalitami. Na něj chce 300 milionů korun.

U pozemkových úprav úřad uvedl, že peníze z končícího evropského rozvojového programu 3,2 miliardy korun jsou už vyčerpané. Pokud by se Státnímu pozemkovému úřadu přidal 1,3 miliardy korun, je připraven rozpracovat dalších 150 komplexních pozemkových úprav. Podle dokumentu je v ČR stále k řešení pozemkovými úpravami skoro 8000 katastrálních území.

Ministerstvo zemědělství na boj se suchem loni vydalo 13,7 miliardy korun. Jako sumu sečtenou ze všech dílčích programů to uvedl dříve Toman. Úřad podpořil například obnovu 387 rybníků za 1,25 miliardy korun, vznikl tak zásobní prostor na 2,5 milionu metrů krychlových vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist