https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zelenina-dodavana-do-skol-by-mela-byt-temer-z-poloviny-z-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe: Zelenina dodávaná do škol by měla být téměř z poloviny z ČR

7.1.2016 09:36 | PRAHA (ČTK)
Vláda předloni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou nově ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v prvním až šestém ročníku základních škol
Vláda předloni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou nově ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v prvním až šestém ročníku základních škol
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ovoce a zelenina pro školáky, na které přispívají ministerstvo zemědělství a Evropská unie, by měly být ze 40 procent českého původu. Nyní z tuzemska pochází 29 procent. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele vládního nařízení, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.
 

Ministerstvo chce také určit velikost jedné porce zeleniny, kterou děti dostanou. V současném školním roce jde do projektu v ČR necelých 200 milionů korun, většina z evropských peněz. V programu dostávají školáci prvního stupně základních škol zdarma ovoce, zeleninu a výrobky z nich.

Kdyby ministerstvo změnu neprosadilo, mohli by dodavatelé sami určovat, jak veliké porce budou na školy posílat a jak často. "Nedošlo by tudíž k zefektivnění realizace projektu ani využití financí, přičemž by existovalo riziko, že počet dodávek klesne na jednu, maximálně dvě dodávky za měsíc," píše se v důvodové zprávě k novele nařízení. Nyní podle důvodové zprávy dováží někteří dodavatelé výpěstky do škol i čtyřikrát za měsíc.

Vláda předloni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou nově ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v prvním až šestém ročníku základních škol. Rozšířila se i podpora doprovodných opatření jako exkurze u pěstitelů, přednášky, ochutnávky a soutěže propagující ovoce a zeleninu.

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. Zpochybňovány byly také proklamované přínosy projektu. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí, vláda ale pokračování české účasti v programu schválila.

Loni se v Evropském parlamentu diskutovalo o omezení projektu. České ministerstvo zemědělství bylo však proti. Počet dětí zapojených do projektu roste, v letošním školním roce jich bylo o 30 000 více. Přihlášeno tak bylo skoro 540 000 dětí.

Nařízení by mělo v případě schválení vládou začít platit 15. března, aby se stihli dodavatelé hlásit podle nových podmínek na příští školní rok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist