https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zvysilo-odhady-cen-za-zver-ma-to-zprisnit-postihy-pro-pytlaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zvýšilo odhady cen za zvěř, má to zpřísnit postihy pro pytláky

4.10.2021 16:23 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s policií navyšuje po 11 letech cenu za nelegálně zabitou zvěře ve svých sazebnících. Pomáhají určit výši škody při pytláctví. U srnce se zvýší o 12 100 korun na 28 000 korun, u jelena evropského o 4400 korun na 29 300 korun a u prasete divokého o téměř 4000 korun na 26 705 korun. Změny začnou platit od 5. října, informoval úřad v tiskové zprávě.
 

"Nový ceník se přizpůsobuje inflaci za 11 let, kdy prošel poslední úpravou, a především odráží rostoucí částky, které jsou nutné k nápravě situace a pořízení náhrady za neoprávněně ulovenou zvěř. Taxy tak zahrnují nejenom samotnou hodnotu zvěře, ale i nutnou práci veterinářů, myslivců, náklady na pořízení pastí, karanténní péči nebo odchyt a vypuštění nových jedinců zvěře," uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

U dospělého muflona pak stát vypočítal náklady na vrácení jednoho kusu do přírody na skoro 36 000 korun, u daňků na 30 700 korun u králíka divokého na 6440 korun, lišky obecné na 7490 korun a například u jezevce lesního na 7790 korun.

Zvyšují se také sazebníky pro ryby. Ceny rovněž mají pomoci při vyplácení kompenzací za škody způsobené mimořádnými situacemi, jako jsou povodně, sucho nebo havarijní úhyny.

Stát zvýšením cen v sazebnících podle ministerstva reaguje také na zvýšení hranice škody, kdy se mění přestupek na trestný čin. Loni v říjnu se zvedla z 5000 korun na 10 000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist