https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-chce-pridelovat-na-sever-cech-cast-vladnich-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP chce přidělovat na sever Čech část vládních miliard

16.2.2003 11:03 | MOST (ČIA)
Peníze z vládou slíbených 15 miliard korun na rekultivace a likvidaci starých důlních zátěží půjdou do severozápadních Čech zřejmě také zčásti prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Dosud státem přidělené tři miliardy korun rozděloval a výběrová řízení vypisoval pouze Fond národního majetku (FNM). ČIA to potvrdil vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.
 

Podle Aubrechta připravuje ministerstvo životního prostředí návrh zákona, který by umožnil poskytovat krajům státní finance i ze Státního fondu životního prostředí. Legislativní návrh v současně době čeká na druhé a třetí čtení v Poslanecké sněmovně a podle Aubrechta má reálnou šanci na schválení.

Návrh ministra Libora Ambrozka spočívá v tom, že část z vládních miliard by mohla být rozdělena prostřednictvím obcí, které by vypisovaly ve spolupráci se SFŽP některá výběrová řízení. Podobnou praxi uplatil SFŽP v minulosti například při dřívějších sanacích starých důlních děl a likvidacích černých skládek za desítky milionů korun. Vládní zmocněnec Aubrecht i představitelé Ústeckého kraje přitom již od začátku prosazovali, aby oněch 15 miliard, které severozápadním Čechám přislíbila tehdejší Zemanova vláda, bylo rozděleno prostřednictvím SFŽP. Nakonec však stát pověřil přidělením finančních zdrojů a vyhlašováním výběrových řízení Fond národního majetku.

Zatímco FNM se zaměřuje pouze na sanace bývalých důlních lokalit, resort životního prostředí zdůrazňuje potřebu celkové rekultivace důlní krajiny. Takový přístup uplatňuje i ústecký krajský hejtman Jiří Šulc, který zdůrazňuje, aby se do obnovené krajiny vrátili lidé, normální život a podnikání.

Státní fond životního prostředí by však podle Aubrechta na rozdíl od FNM nemohl přímo vypisovat výběrová řízení. Ta by musely v Ústeckém a Karlovarském kraji vypisovat krajské samosprávy nebo obce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist