https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-chce-prosadit-pevnou-cenu-za-ekologickou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP chce prosadit pevnou cenu za ekologickou energii

28.3.2003 12:23 | PRAHA (ČIA)
Největší brzdou většího rozvoje obnovitelných zdrojů energie je to, že zatím neexistuje garance minimální výkupní ceny za takto vyrobenou energii. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu proto chystá návrh příslušného zákona, který by měl tuto minimální cenu zakotvit. Návrh by měla vláda projednat ještě letos tak, aby ho v příštím roce projednala i Poslanecká sněmovna a aby od roku 2005 mohl začít platit. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
 

Zatímco výkupní cena jedné kilowatthodiny elektřiny vyrobené v klasické elektrárně činí 1,20 korun, stejné množství elektřiny z vodní elektrárny přijde na 1,50 korun, z biomasy na 2,50 korun a z větrné elektrárny na tři koruny. Jak Ambrozek zdůraznil, problém je v tom, že výrobci klasické energie se nijak nepodílí na likvidaci škod, které výrobou elektřiny způsobí. "Kdyby se do ceny klasické energie započítaly i tyto externí náklady, tak by se ceny této energie a energie z obnovitelných zdrojů vyrovnaly," tvrdí ministr.

Výhodou "ekologické" energie, která méně zatěžuje životní prostředí, je také to, že by její větší rozvoj přinesl nová pracovní místa. "Její větší podpora by si vyžádala výstavbu nových vodních či větrných elektráren," domnívá se Ambrozek. Obnovitelné zdroje jsou v současné době jedinými dostupnými nevyčerpatelnými energetickými zdroji, jsou k dispozici v každém regionu a přispívají tak k energetické nezávislosti státu.

Podle Ambrozka je v České republice zatím velmi malý podíl energie z obnovitelných zdrojů na spotřebě primárních energetických zdrojů a na spotřebě samotné elektřiny. V prvním případě to jsou pouhá dvě procenta, ve druhém pak 3,5 procenta. Do roku 2010 by MŽP chtělo tento podíl zvýšit na šest, respektive sedm procent. Podpora obnovitelných zdrojů energie je také jednou z hlavních priorit Evropské unie. Ta má také již od roku 2001 nástroj na podporu "ekologické" energie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist