https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-da-60-milionu-na-peci-o-krajinu-a-ohrozena-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP dá 60 milionů na péči o krajinu a ohrožená zvířata

25.2.2021 17:50 | PRAHA (ČTK)
O dotaci na projekty, které pomáhají krajině, mohou zažádat města, obce, spolky, neziskové organizace či fyzické a právnické osoby.
O dotaci na projekty, které pomáhají krajině, mohou zažádat města, obce, spolky, neziskové organizace či fyzické a právnické osoby.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dá 60 milionů korun na projekty pro zlepšení stavu krajiny, boje proti suchu a péče o ohrožená zvířata. Většina dotace cílí na opatření, která podporují schopnost krajiny zadržovat vodu - například tvorbu tůní či výsadbu stromů.
 

Ministerstvo otvírá příjem žádostí do dvou sekcí - Podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí a Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy.

Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP ČTK řekl, že 17 milionů, stejně jako loni, půjde na podporu záchranných stanic pro zvířata. Dvacet milionů úřad určil na výsadbu stromů mimo lesy. Zbytek peněz cílí na tvorbu a obnovu tůní, mokřadů, alejí či remízů - tedy kroků, které také přispívají k zadržování vody v krajině a proti suchu a erozi. Peníze lze využít i k opatřením pro zachování zvláště chráněných druhů a jejich biotopů, ale i likvidaci invazních druhů rostlin.

O dotaci na projekty, které pomáhají krajině, mohou zažádat města, obce, spolky, neziskové organizace či fyzické a právnické osoby. Žadatelé mají šanci dostat peníze na jednoletá neinvestiční opatření menšího rozsahu až do stoprocentní výše, nejvíce však 250 000 korun.

V programu péče o živočichy pak resort poskytne peníze fyzickým či právnickým osobám, které zajistí jejich využití skrze akreditovanou záchranné stanici.

Žádosti mohou zájemci podávat do 29. března na příslušná regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist