https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-ma-novou-strategii-jak-zabranit-ubyvani-zvirat-a-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP má novou strategii, jak zabránit ubývání zvířat a rostlin

8.3.2016 15:10 | PRAHA (ČTK)
Z území ČR už zmizely populace některých druhů, další jsou kriticky ohroženy, jako třeba sysel obecný
Z území ČR už zmizely populace některých druhů, další jsou kriticky ohroženy, jako třeba sysel obecný
První strategii, která by měla zabránit dalšímu úbytku rostlin a zvířat z české krajiny, předloží ve středu vládě ministerstvo životního prostředí. Dokument o ochraně biologické rozmanitosti ČR má platit do roku 2025. Opatření, která navrhuje, jsou ale podle Hnutí Duha bezzubá, jelikož Ministerstvo pro místní rozvoj smetlo důležitou část o ochraně přírodních procesů a divočiny ze stolu.
 

"V České republice není doposud zpracována podrobná analýza, která by vyčíslila finanční ztráty způsobené úbytkem biologické rozmanitosti," řekl ČTK Jiří Mach z odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků MŽP. Předložená strategie je podle něj prvním vládním dokumentem, který stanovuje konkrétní cíle a jejich zhodnocení na národní úrovni. Díky tomu se budou moci přesněji vyčíslit i ekonomické ztráty, dodal.

Biodiverzita čili rozmanitost přírody se snižuje v celé Evropě a podle odhadů může způsobit mnohamiliardové ztráty v evropské ekonomice. Z území ČR už zmizely populace některých druhů, další jsou kriticky ohroženy, jako třeba sysel obecný nebo modrofialově kvetoucí hořeček mnohotvarý český. Celkově ubývá míst, kde mohou vedle člověka nerušeně existovat vzácné rostliny a živočichové. Klesají i počty ptáků, zejména v lesích a na polích. Způsobily to například meliorace, narovnání koryt řek a potoků, stavby jezů, větší hnojení, intenzivní chov ryb nebo hustší síť silnic.

Dokument MŽP vytyčil na 70 cílů a navrhuje přes 120 opatření, aby se mimo jiné omezilo šíření invazních druhů a intenzivní hospodaření v krajině a naopak zvýšila ochrana vzácných rostlin a zvířat i míst, kde se vyskytují. Ochránci přírody z Hnutí Duha však kritizují to, že ministerstvo pro místní rozvoj požadovalo ochranu přírodních procesů a divočiny v rámci mezirezortního připomínkového řízení vyřadit. Pokud vláda dokument přijme, půjde jen o "bezzubou analýzu bez jasných cílů", tvrdí aktivisté.

Jak uvádí analýza MŽP, Evropská komise má k dispozici souhrnnou analýzu ekonomických rizik spojených se ztrátami evropské biodiverzity. Pokud se podle ní nebudou řešit, může každoročně do roku 2020 způsobit evropské ekonomice ztráty v objemu 50 miliard eur.

Ekologičtí aktivisté poukazují na to, že divoká příroda zaujímá v ČR už jen 0,3 procenta celkové plochy státu a právě tato území jsou klíčovou podmínkou pro život mnoha vzácných rostlin a živočichů, jako jsou vracející se rysi či vlci. "Bohužel ministryně Šlechtová smetla ze stolu důležitou část návrhu svého stranického kolegy Brabce, který dokument předkládá. Ačkoli v Evropě je ochrana přírodních procesů a divočiny samozřejmostí, paní ministryně požadovala v meziresortních připomínkách tuto důležitou část ochrany biodiverzity vyškrtnout," konstatovala vedoucí programu Krajina Hnutí Duha Eliška Vozníková.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist