https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-od-pondeli-quotozeleniquot-svuj-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP od pondělí "ozelení" svůj provoz

13.12.2002 18:07 | PRAHA (EkoList)
Jít zřetelně příkladem ostatním úřadům se rozhodlo Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Pro zvýšení ekologické šetrnosti provozu budou muset všichni jeho zaměstnanci od pondělí používat recyklovaný papír a preferovat ekologicky šetrné výrobky. Pro pracovní pohoštění pak mají nakupovat pouze nápoje ve vratných lahvích. Na tiskové konferenci to dnes novinářům oznámil ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).
 

Ministr Ambrozek připil biovínem na zdraví novinářů. Na snímku se svou tiskovou mluvčí Karolínou Šůlovou.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Podobná opatření už 1. listopadu zavedla Česká inspekce životního prostředí. V reakci na to včera poslanec ODS Miroslav Beneš v Poslanecké sněmovně prohlásil, že takové jednání je z hlediska hospodářské soutěže protiprávní. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ovšem Benešovy obavy nesdílí. Pokud je mezi kritérii výběrového řízení na dodavatele například vizitek požadavek, že výrobek musí být z recyklovaného papíru, nelze proti tomu nic namítat, tvrdí ÚOHS.

"To není žádný výstřelek MŽP," reagoval dnes na Benešova slova ministr Ambrozek a upozornil, že podobně se chovají instituce v Nizozemí, Německu nebo Rakousku.

Své zkušenosti plánuje ministerstvo po několika měsících shrnout a nabídnout je dalším orgánům státní a veřejné správy. Ministr Ambrozek doufá, že se k jeho úřadu přidá celá řada institucí, zkusí prý oslovit i Poslaneckou sněmovnu a Senát. Přechod na recyklovaný papír by měl totiž šetřit i peníze. "Jen u papírů formátu A4 by roční úspora na ministerstvu měla činit něco kolem půl milionu korun," odhadoval na tiskové konfereci ředitel Úřadu MŽP Miroslav Jandura.

Ekologicky šetrné výrobky, které se ministerstvo rozhodlo používat.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

O šetrnosti recyklovaného papíru k přírodě se vedou diskuse. Jak EkoListu řekl Ian Wright, jeden z ředitelů organizace Guardian Foundation, která vydává britský list The Guardian, vedení těchto novin před lety uvažovalo o přechodu na recyklovaný papír. Prý se ale ukázalo, že tištění novin na recyklovaný papír by mohlo životnímu prostředí přinést víc škody než tisk na běžný novinový papír.

Podle ředitele odboru vnějších vztahů MŽP Jakuba Kašpara veškeré dostupné informace ukazují, že používání recyklovaného papíru má na životní prostředí menší dopad než používání papíru obyčejného. S jistotou to ovšem bude moci ministerstvo potvrdit (nebo vyvrátit) až příští rok. To by měla být hotova ministerstvem zadaná tzv. analýza životního cyklu recyklovaného papíru, jejímž cílem je mimo jiné odpovědět na otázky ohledně šetrnosti recyklovaného papíru k životnímu prostředí.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist