https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-ohledne-poctu-emisnich-povolenek-doufa-v-kompromis
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP ohledně počtu emisních povolenek doufá v kompromis

15.3.2005 09:55 | PRAHA (ČIA)
Jednání o přidělení emisních kvót oxidu uhličitého pro české společnosti potrvají až do 24. dubna. Výsledkem bude zřejmě kompromis mezi návrhem české strany ve výši 107,9 milionu tun a požadavkem Evropské komise na maximálně 91 milionu tun emisí za rok. "Je otázkou, jestli bude výsledek blíže návrhu české strany nebo Evropské komise," řekl ČIA vedoucí oddělení změny klimatu ministerstva životního prostředí (MŽP) Tomáš Chmelík.
 

Chmelík dodal, že MŽP spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje podklady, které mají vysvětlit oprávněnost navržené kvóty 107,9 milionu tun. Evropská komise (EK) oznámila 10. března, že požaduje snížení emisní kvóty pro české podniky na maximálně 91 milionů tun oxidu uhličitého. Důvodem tohoto kroku je, že emise oxidu uhličitého se v ČR v minulých letech pohybovaly okolo 90 milionů tun ročně. Již v loňském roce EK donutila ke snížení emisních kvót Slovensko, Litvu a Estonsko.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého platí v zemích Evropské unie od počátku letošního roku. Emisní povolenky obdrželo či obdrží zhruba 12 tisíc největších zdrojů znečištění, z toho 340 z nich se nachází v České republice. Emisní povolenky lze nakupovat či prodat na burze, tržní cena se nyní pohybuje okolo 11 eur za tunu.

EK dosud schválila objem emisních povolenek pro 21 zemí. Zbývající čtveřici zemí čekajících na verdikt komise tvoří Česká republika, Polsko, Itálie a Řecko. MŽP mezi české podniky rozdělilo povolenky k emisím 104,55 milionu tun oxidu uhličitého ročně, zbytek tvoří rezerva pro nové účastníky či nepříznivé teplotní podmínky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist