https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-podepsalo-dalsi-dohody-o-spolupraci-s-prumyslem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP podepsalo další dohody o spolupráci s průmyslem

22.10.1999 18:45 | PRAHA (EkoList)
Na užitečnosti dobrovolných dohod mezi státem a průmyslovou sférou jako nástroje ochrany životního prostředí se na dnešním semináři v Míčovně Pražského hradu shodli čeští a nizozemští experti. Nizozemský ministr životního prostředí Jan Pronk, který dnes přijel na třídenní návštěvu České republiky, však upozornil, že podmínkou dohod je v první řadě dodržení striktních pravidel a nutná je atmosféra důvěry, panující mezi státem a průmyslovou sférou. Nezbutnost vzájemná důvěry zdůraznil i předseda nizozemské Konfederace zaměstnavatelů Will Klerken.
 

Podle ministra Pronka je nezbytné, aby dohoda, přestože je uzavřena na základě dobrovolnosti, byla naprosto závazná. "Neexistuje, aby podniky přišly s výmluvami typu ‚promiňte, nestihli jsme splnit své závazky,a le do roka je určitě splníme'," řekl Pronk. Navíc podle něj při uzavírání dobrovolné dohody musí být jasné, že jde o dočasné opatření s platností omezenou do přijetí příslušné legislativní úpravy, tedy většinou zákona.

Petružela a Popovič

Náměstek ministra Kužvarta Lubomír Petružela a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Štěpán Popovič při dnešním podpisu vzájemné dohody o spolupráci. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

S tím souhlasí i náměstkyně českého ministra životního prostředí Eva Tylová. "Dobrovolná dohoda je dočasné opatření, které pomůže v případě, že systém, který má být nastartován zákonem je velice složitý a začne platit až za delší dobu. Dobrovolná dohoda pomůže jak státu, tak i podnikům se na něj důkladně připravit," říká Tylová. Příkladem je podle ní dohoda, podepsaná letos mezi ministerstvem životního prostředí a obalářským sdružením EkoKom, která navazuje na nařízení MŽP o povinnosti zpětného odběru obalů, které vejde v platnost až za tři roky.

V pražském hotelu Ambassador dnes navíc uzavřelo MŽP dohodu o spolupráci při integraci Státní politiky životního prostředí do průmyslové politiky se Svazem průmyslu a dopravy ČR. Při podpisu dokumentu nahradil ministra Miloše Kužvarta, který se kvůli zasedání Poslanecké sněmovny nezúčastnil ani česko-nizozemského semináře, jeho náměstek Lubomír Petružela.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist