https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-predstavi-program-na-ekologizaci-zivota-ve-mestech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP představí program na ekologizaci života ve městech

17.6.2001 14:38 | PRAHA (ČIA)
Ministerstvo životního prostředí má připraven krajinotvorný program "Péče o zeleň v urbanizovaném prostředí", který se zaměří na koncepční řešení zeleně a ekologizace prostoru v urbanizovaných a příměstských prostorech. Tento program má sloužit například k vytvoření takzvaného "Zeleného pásu" kolem Prahy. Vyplývá to z materiálu, který ČIA poskytl tiskový mluvčí pražské organizace ČSSD Miroslav Poche. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart hodlá tento program zveřejnit na tiskové konferenci v úterý 19. června.
 

Dosavadní krajinotvorné programy - Program revitalizace říčních systémů, Program péče o krajinu, Program drobných vodohospodářských staveb - jsou zaměřeny na uchování či obnovení ekologických hodnot volné krajiny. Přitom v českých aglomeracích, které vznikaly jako tradičně průmyslová centra, a dnes musí měnit celkové hospodářské zaměření, narůstají problémy, které ohrožují celkovou sociální soudržnost obyvatelstva.

Nový program se zaměřuje do čtyř hlavních oblastí. Za prvé usiluje o nápravu chaotického stavu uspořádání území a zeleně v suburbanizované krajině. Druhým sledovaným cílem programu je regenerace přírodních ploch a založení krajinotvorné zeleně v průmyslových zónách a vybraných částech průmyslových krajin. Třetím cílem je regenerace opuštěných průmyslových ploch nebo ploch poškozených průmyslovou činností a jejich začlenění do krajiny. A konečně čtvrtým cílem je uchování a obnova přírodních a estetických hodnot a hygienické funkce vybraných celků vyhrazené zeleně s vysokou funkcí pro sociální kohezivitu - školních, léčebných a podobných areálů.

Novým programem MŽP reaguje na to, že se ekologie města celosvětově dostává do popředí zájmu ochrany životního prostředí. Podpora bude směrována především na opatření, prováděná na pozemcích vlastněných nebo spravovaných obcemi, státními či veřejnoprávními institucemi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist