https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-prerozdeli-povolenky-podle-skutecnych-emisi-v-lonskem-roce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP přerozdělí povolenky podle skutečných emisí v loňském roce

11.5.2005 16:52 | PRAHA (ČIA)
Na novém rozdělení povolenek k emisím oxidu uhličitého podle skutečných emisí za loňský rok se včera shodli zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP), ministerstva průmyslu a obchodu i průmyslové svazy. Konkrétní plán alokace povolenek však zatím chybí. "Kompromisní návrh dohodneme během jednoho až dvou týdnů, poté jej musí ještě schválit vláda," řekl dnes ČIA vedoucí oddělení změny klimatu MŽP Tomáš Chmelík.
 

Česká republika může mezi velké producenty emisí rozdělit povolenky k emisím 97,6 milionu tun oxidu uhličitého. Podle Chmelíka je to dostatečná výše, neboť skutečné emise sledovaných podniků se loni pohybovaly okolo 90 milionů tun. Oproti původnímu návrhu dojde k výrazné redukci povolenek pro rafinerie, chemický a papírenský průmysl. Podle Chmelíka však byly jejich původní požadavky až o 50 procent vyšší než skutečné emise.

Česká vláda původně požadovala na období let 2005 až 2007 povolenky na 107,88 milionu tun emisí ročně. Pod nátlakem Evropské komise byl v dubnu dojednán kompromis, který ČR přiděluje povolenky k emisím 97,6 milionu tun oxidu uhličitého za rok, tedy o 9,5 procenta méně, než česká vláda původně požadovala. MŽP zamítlo plošnou redukci a oznámilo, že povolenky přerozdělí podle skutečných emisí v roce 2004. Původní návrh z ledna 2005 dělil povolenky podle emisí v roce 2001.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého platí v zemích Evropské unie od počátku letošního roku. Emisní povolenky obdrželo či obdrží zhruba 12 tisíc největších zdrojů znečištění, z toho 436 z nich se nachází v České republice. Emisní povolenky lze nakupovat či prodat, tržní cena na energetické burze EEX se nyní pohybuje okolo 16 eur za tunu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist