https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-rozdeli-na-boj-obci-a-podniku-se-suchem-a-smogem-1-5-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP rozdělí na boj obcí a podniků se suchem a smogem 1,5 mld. Kč

19.6.2017 06:00 | PRAHA (ČTK)
Dotační program Dešťovka pro veřejné budovy je "dvojčetem" předchozího programu Dešťovka, který byl ale určen pro domácnosti na využití jejich srážkové a odpadní vody a který byl vyčerpán do 28 hodin. / ilustrační foto
Dotační program Dešťovka pro veřejné budovy je "dvojčetem" předchozího programu Dešťovka, který byl ale určen pro domácnosti na využití jejich srážkové a odpadní vody a který byl vyčerpán do 28 hodin. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo dva nové dotační programy zaměřené na boj se suchem a smogem. Na hospodaření se srážkovou vodou a protipovodňovou ochranu je určena miliarda korun, o které mohou tentokrát žádat obce, města, příspěvkové organizace nebo správci toků. Půlmiliardová dotace na snížení emisí skleníkových plynů bude směřovat průmyslovým podnikům. ČTK o tom v pátek informovala mluvčí MŽP Petra Roubíčková.
 

Dotační program Dešťovka pro veřejné budovy je "dvojčetem" předchozího programu Dešťovka, který byl ale určen pro domácnosti na využití jejich srážkové a odpadní vody a který byl vyčerpán do 28 hodin.

"Nyní dostanou stejnou příležitost jako nedávno majitelé rodinných a bytových domů i obce a města. Od poloviny června podporu na hospodaření s dešťovou vodou dáváme i obcím, školám, nemocnicím, úřadům a dalším příspěvkovým organizacím. Zcela nově jim podpoříme nádrže na zachytávání dešťové vody a její opětovné využití, například na zálivku či jako vodu užitkovou, a to právě u veřejných budov," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Oproti předchozí Dešťovce je v nové výzvě i širší záběr podporovaných oblastí, peníze nově půjdou i na takzvané zelené střechy veřejných budov, na výměnu nepropustných zpevněných povrchů za vodou propustné plochy nebo odvodňování parkovišť do zasakovacích pásů. Vedle toho nadále bude dotace určena na úpravy říčních koryt nebo obnovení a výstavbu suchých a retenčních nádrží, poldrů a bezpečnostních přelivů, které slouží k povodňové ochraně obcí. Úřad bude žádosti o tyto dotace přijímat do letošního 31. srpna.

Podniky mohou žádosti o protismogové dotace podávat do 31. ledna 2018. Díky těmto penězům mají šanci vyměnit nebo rekonstruovat spalovací a ostatní stacionární zdroje znečišťování nebo si pořídit technologie, které snižují emise tuhých látek, oxidů síry, oxidů dusíku, amoniaku a těkavých organických látek. O peníze z evropských zdrojů se mohou hlásit i zemědělské podniky, které budou chtít snížit emise amoniaku z chovu hospodářských zvířat, nebo těžební společnosti na omezování prašnosti z plošných zdrojů. Vyloučeny ale budou v této výzvě projekty na eliminaci volně unikajících emisí.

Více informací k oběma výzvám je na webu Operačního programu Životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist