https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-rozdeli-na-vodohospodarske-projekty-sedm-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP rozdělí na vodohospodářské projekty sedm miliard korun

29.7.2020 02:06 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) schválilo 300 obcím podporu v celkové výši sedmi miliard korun. Pomocí dotace se podle resortu na centrální kanalizaci, čistírny odpadních vod nebo obecní vodovod připojí desetitisíce domácností.
 

Ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že resort "přidal" sedm miliard na rozvoj vodohospodářské infrastruktury k necelým 17 miliardám z evropských i národních zdrojů, které podpořily tyto projekty během posledních pěti let. Evropské peníze pro vodohospodářské projekty jsou v tomto programovém období už vyčerpány. Podle Brabce může výstavba pokračovat z prostředků, které resort dostal navíc. Vláda totiž v červnu odsouhlasila, že právě na vodohospodářské projekty MŽP přibudou dvě miliardy. Další tři miliardy má přislíbené pro příští rok.

O peníze na výstavbu vodovodů a kanalizací se mohly města a obce ucházet u Státního fondu životního prostředí od loňského listopadu. Dotační výzva přímo navázala na podmínky Operačního programu Životní prostředí s možností uhradit až 63,75 procent výdajů na projekt.

"Zájem o dotace byl obrovský, poptávka žadatelů převážila vyhrazenou alokaci více než trojnásobně. Náš úřad přijal přes tři sta žádostí o dotaci v celkové výši 8,8 miliard korun, většina projektů se týkala čištění odpadních vod a zhruba čtvrtina vodovodů a vodárenských přivaděčů," řekl ředitel SŽFP Petr Valdman. Letos v dubnu pak resort schválil podporu za 870 milionů korun prvním 60 projektům, a to na vznik rozvodných sítí, přivaděčů a úpraven pitné vody.

Podle MŽP se nyní dostalo i na další žadatele. "Díky nově schváleným dotacím obce budou moci dobudovat chybějící kanalizaci, modernizovat či navýšit kapacitu stávající čistírny nebo vybudovat zcela novou, a zabezpečit tak pro své občany centrální čištění splaškových vod, které významně ovlivňuje kvalitu našich podzemních i povrchových vod," uvedl Brabec.

K úspěšným žadatelům podle resortu patří například obec Sklené na Vysočině. Vesnice u Žďáru nad Sázavou se s 1,5 milionovou dotací pustí do revitalizace a rozšíření kořenové čistírny odpadních vod. Obec Příkazy na Olomoucku za 4,5 milionu mimo jiné dobuduje dvě biologické dočišťovací nádrže. Novou čistírnu odpadních vod podle resortu budou mít například i obce Oráčov na Rakovnicku, Okna na Českolipsku nebo Kočí na Chrudimsku a desítky dalších.

"Díky podpoře z této dotační výzvy bude položeno 853 kilometrů kanalizačního potrubí, 253 kilometrů nových vodovodních trubek a vznikne 89 nových a 27 intenzifikovaných čistíren odpadních vod a také 14 úpraven pitné vody. Reálně zajistíme centrální čištění odpadních vod pro 61.000 obyvatel, zásobování pitnou vodou se zlepší pro 30 000 obyvatel a 10 350 lidí se bude moci zcela nově napojit na obecní vodovod," shrnul Brabec.

S balíčkem vodohospodářských projektů resort schválil i stovky dalších návrhů z různých výzev za 700 milionů korun. MŽP tím podpoří vznik přírodních učeben, úpravy areálů škol a školek či pořízení šetrnějších aut, na elektřinu nebo stlačený plyn, ve veřejné správě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist