https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-schvalilo-dalsich-800-mil.kc-na-projekty-hospodareni-s-vodou-ci-energiemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP schválilo dalších 800 milionů korun pro obce a kraje na projekty hospodaření s vodou či energiemi

30.9.2022 11:24 | PRAHA (ČTK)
České bankovky
České bankovky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) schválila dalších 800 milionů korun na projekty obcí a krajů, které je použijí na energetické úspory u svých budov, na lepší hospodaření s vodou nebo rozvoj elektromobility. Dotace je rozdělena mezi 200 projektů a většina peněz pochází z Národního plánu obnovy. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu.
 

Podle schválených projektů budou žadatelé šetřit na energiích například u obecních úřadů, poliklinik nebo škol, vedle toho použijí dotace na využití dešťové vody, průzkum a budování zdrojů pitné vody, výstavbu domovních čistíren či retenčních nádrží nebo na koupi elektromobilů.

Například Karviná se pustí do energetických úspor polikliniky v Žižkově ulici, Josefov na Karlovarsku sníží energetickou náročnost svého úřadu a Pardubický kraj má v plánu úsporu energií v některých svých středních školách. Vedle toho ministerstvo podpořilo lepší nakládání s dešťovou vodou. "Na sucho musíme být připraveni a podobné projekty pomáhají zadržovat a vsakovat vodu na místě, kde spadne," odůvodnila podporu projektů ministryně.

Konkrétně v Uničově na Olomoucku podle ministerstva vybudují druhou etapu propustných parkovacích ploch a Mníšek pod Brdy v okrese Praha-západ bude díky dotaci využívat dešťovou vodu, která spadne na náměstí.

Dotace z Národního programu Životní prostředí a Národního plánu obnovy mohou žadatelé čerpat i nadále, aktuální výzvy zájemci najdou na webu www.narodniprogramzp.cz, doplnilo ministerstvo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist