https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-se-znovu-rozhodlo-omezit-lyzovani-na-pradedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP se znovu rozhodlo omezit lyžování na Pradědu

3.2.2003 14:57 | PRAHA (ČIA)
Jen do konce příští lyžařské sezony a s přísnými podmínkami udělilo ministerstvo životního prostředí výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny pro provoz jedné ze dvou sjezdovek na vleku C v lyžařském středisku Ovčárna - Praděd v Jeseníkách. ČIA to dnes potvrdila mluvčí tohoto resortu Karolína Šůlová.
 

Provozovatel vleku C, firma Centrumsport podnikatele Josefa Figury, získala výjimku s časovým omezením do 31. května 2004 na provoz "závodní" sjezdovky. Provoz "turistické" sjezdovky z důvodu trvajících významných poškození přírody ministerstvo nepovolilo.

Žádost již jednou předcházející vedení ministerstva zamítlo, Vrchní soud v Praze však toto rozhodnutí zrušil pro nedostatečné posouzení skutečného stavu projednávané věci. "Ministerstvo tak muselo žádost znovu posoudit a nakonec se rozhodlo pro kompromis," uvedla Šůlová.

Provozovatel vleku C musí splnit 16 přísných podmínek při provozu vleku, mezi které patří například minimální výše sněhové pokrývky 80 centimetrů, demontovatelnost horní stanice vleku či vyznačení tratě sjezdovky neprostupnými bariérami, obslužná technika se může pohybovat pouze v koridorech, schválených závazným provozně manipulačním řádem.

Ministerstvo životního prostředí také zamítlo další žádost o výjimku ze zákona, kterou si podala rovněž firma Centrumsport. Ta se týkala sjezdovky u vleku A a dolní stanice tohoto vleku. Provozovatel chtěl sjezdovku rozšířit vykácením stromů po jejích okrajích a v rámci rekonstrukce dolní stanice vleku vybudovat občerstvení a sociální zařízení pro obsluhu a lyžaře.

Jako důvod svého rozhodnutí MŽP uvádí, že v lyžařském středisku Ovčárna - Praděd existuje dalších sedm podobných zařízení a navíc inkriminovaná stanice vleku a dolní část sjezdovky se nacházejí přímo v jedné z nejcennějších částí NPR Praděd - v kaňonu Bílé Opavy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist