https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-stovky-projektu-financovanych-z-eu-ceka-provereni-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Stovky projektů financovaných z EU čeká prověření EIA

26.10.2015 16:45 | PRAHA (ČTK)
Podle Brabce bývalé vlády novelizaci zákona EIA odsouvali tak dlouho, že ČR se nyní musí potýkat s těmito komplikacemi v podobě zpětného prověřování všech projektů s neukončenými povolovacími řízeními
Podle Brabce bývalé vlády novelizaci zákona EIA odsouvali tak dlouho, že ČR se nyní musí potýkat s těmito komplikacemi v podobě zpětného prověřování všech projektů s neukončenými povolovacími řízeními
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stovky projektů spolufinancovaných z evropských fondů, mezi nimi i desítky dopravních staveb, čeká zpětné ověření stanovisek o posuzování vlivů záměru na životní prostředí (tzv. EIA). Vyplývá to z novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo životního prostředí. Vládu dnes o stavu ověřování stanovisek EIA podle nové legislativy informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

Evropská komise si vymínila i prověření velké většiny už dokončených dopravních staveb spolufinancovaných z Operačního programu Doprava 2007-2013. Podle ministerstva dopravy jde de facto o všechny významné stavby za desítky miliard korun v pokročilém stupni přípravy, u nichž má výstavba začít převážně v následujících dvou letech. Jde mimo jiné o dálnice D11, D1 kolem Přerova, D11 u Hradce Králové, R35 Opatovice - Časy, D3 obchvat Českých Budějovic a další. Resort dopravy nyní hledá s MŽP cestu, jak i tato dříve vydaná stanoviska ověřit a verifikovat, řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Podle Brabce bývalé vlády novelizaci zákona EIA odsouvali tak dlouho, že ČR se nyní musí potýkat s těmito komplikacemi v podobě zpětného prověřování všech projektů s neukončenými povolovacími řízeními. "Kdyby novela byla dávno přijata v podobě, která by evropskému právu odpovídala, pro všechny projekty by takové ověření bylo už standardním krokem v průběhu povolovacího procesu, a na dnešní obavy ze zdržení projektů či jejich financování by tak vůbec nemuselo dojít," tvrdí Brabec.

Novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí vstoupila v účinnost od 1. dubna letošního roku.

U projektů s vydaným stanoviskem EIA, ale bez dosud vydaného územního rozhodnutí nebo stavebního povolení, je nutné toto stanovisko znovu ověřit. Podle MŽP spočívá tento krok především v prověření, zda EIA odpovídá požadavkům evropského práva a zda se projekt od doby vydání původního stanoviska významně nezměnil, resp. zda se významně nezměnilo i území do kterého má být projekt umístěn.

K projektům, které mají vydané stanovisko EIA podle zákona z roku 1992, se v nejbližší době sejdou zástupci MŽP, ministerstva dopravy a ministerstva pro místní rozvoj s Evropskou komisí. Jde o desítky především dopravních staveb, kterým bylo stanovisko EIA vydáno před více než deseti lety a které se i po tolika letech nacházejí stále v územním nebo stavebním řízení.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist