https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vratilo-firme-bome-plan-likvidace-odpadni-rtuti-ve-chvaleticich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo vrátilo firmě Bome plán likvidace odpadní rtuti ve Chvaleticích

19.4.2023 10:23 | CHVALETICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí vrátilo společnosti Bome minulý týden k dopracování dokumentaci vlivů záměru zařízení na zneškodnění odpadní rtuti ve Chvaleticích na Pardubicku na životní prostředí (EIA). Zpracovávat ji chce z celé České republiky v areálu firmy Galmet Trade. Ministerstvo loni v listopadu s plánem nesouhlasilo, společnost Bome proto zpracovala novou dokumentaci, jsou k ní však znovu výhrady, zjistila ČTK na úřední desce Pardubického kraje.
 

Údaj o maximální okamžité kapacitě odpadů v zařízení včetně skladu rtuti podle ministerstva neodpovídá dřívějším zjištěním správních úřadů, aktuální situaci v místě záměru, což ověřila i fyzická návštěva lokality 21. března tohoto roku, a je i v rozporu s údaji uvedenými v dokumentaci EIA. Popis dopravy odpadů do zařízení je nedostatečný, reálně je již nyní v lokalitě skladováno větší množství odpadní rtuti, než předpokládá dokumentace EIA, a zároveň nynější stav dočasného skladování rtuti nesplňuje platnou legislativu, uvádí ministerstvo životního prostředí.

Výhrady má i k některým částem dokumentace, které jsou podle něj zpracovány nedostatečně a neodpovídají hodnocenému záměru. Při přepracování je nutné věnovat zvýšenou pozornost konkrétním možným havarijním stavům na zařízení a prevenci a eliminaci rizik nestandardních stavů. Nezbytné je detailně popsat jednotlivé záchytné a havarijní jímky a doložit, zda zajistí případný únik, uvádí ministerstvo. Má také připomínky například ke skladování sirníku rtuťnatého nebo možným emisím do ovzduší a požaduje vysvětlení některých údajů. Výhrady má rovněž Česká inspekce životního prostředí nebo město Chvaletice.

Společnost Bome v nové dokumentaci uvedla, že v areálu jsou v současnosti v provozu dvě zařízení ke sběru, výkupu, využívání a odstraňování odpadů, a to kyanidová a nekyanidová extrakce drahých kovů a zařízení na získání drahých kovů z elektrozařízení. Provoz je povolený rozhodnutím Krajského úřadu Pardubického kraje, provozovatelem je společnost Galmet. S ní je firma Bome propojena osobou jednatele Michala Provazníka. S vlastní linkou souvisí zařízení pro sběr a skladování nebezpečných odpadů, tedy rtuti a sulfidu rtuti.

Stabilizovanou rtuť ve formě sulfidu rtuťnatého chce Bome převážet do Německa, kde se bude ukládat v hlubinném úložišti závodu Herfa-Neurode, v dole Herfagrund v Heringenu společnosti K+S Minerals and Agriculture, závod Werra. Ukládání stabilizátu povolil podle dokumentace příslušný úřad a je na něj vydaný certifikát. Smlouvu s německou společností na odstranění 220 tun sulfidu rtuťnatého Bome přiložilo.

Zařízení ve Chvaleticích by mělo mít maximální kapacitu dvě tuny za den a průměrně zpracovat jednu tunu denně. Za rok se počítalo s množstvím 250 tun. Společnost uvedla, že celkové zásoby rtuti v České republice jsou omezené, největší množství, 130 tun, je z provozu amalgamové elektrolýzy ze Spolchemie. Předpokládá, že bude zpracována letos, a plánovala, že po zpracování veškeré rtuti v České republice technologii odprodá do zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist