https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vycleni-700-milionu-korun-na-podporu-energetickych-uspor-verejnych-budov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP vyčlení 700 milionů korun na podporu energetických úspor veřejných budov

8.3.2024 01:04 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlení 700 milionů korun na podporu energetických úspor veřejných budov. Z dotace se podpoří modernizace gastronomických provozů a prádelen v sektoru školství, zdravotnictví a v sociálních službách. Výměna staré techniky za novou by měla zvýšit energetickou úspornost provozoven a zároveň zlepšit jejich účinnost, informoval úřad.
 

Finanční podpora je součástí nového balíčku výzev z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) pro období 2021 až 2027. Jeho cílem je přispět k udržitelnému oběhovému hospodářství a efektivnímu využívání zdrojů. Téměř polovina financí, konkrétně 300 milionů korun, míří cíleně do méně rozvinutých regionů.

"Úspory energií ve školách nebo nemocnicích se netýkají jen výroby například ze solárních panelů nebo zateplení budov, ale dalším důležitým krokem je také efektivní využívání energií při provozu v budovách. A právě proto nabízíme příspěvek i na další modernizaci provozu školních jídelen nebo prádelen v nemocnicích a dalších technologií ve veřejných budovách. Prostě znovu a dokola platí, že nejlepší energie je ta, kterou nemusíme spotřebovat," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Celkem 600 milionů korun ministerstvo rozdělí do dvou výzev. Jedna z nich cílí na méně rozvinuté regiony jako Ústecký, Karlovarský, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Druhá je určena pro takzvané přechodové regiony, tedy Středočeský, Plzeňský, Jihočeský kraj a Vysočinu.

Obě výzvy jsou zaměřené na projekty na snížení spotřeby energie gastronomických provozů a prádelen ve školách, sociálních zařízení a zdravotnických institucí. Výše dotace může dosáhnout až 50 procent výdajů. Příjem žádostí odstartuje 1. dubna 2024 a žádat bude možné do 3. března 2025.

Zbylých 100 milionů korun poputuje na obnovu stability svahů. Zájemci mohou žádat o dotaci od 20. března 2024 do 15. listopadu 2024. Výše dotace může dosáhnout až 80 procent veškerých nákladů, která vedou k naplnění cílů výzvy.

"V rámci aktuálního programového období OPŽP jsme v oblasti energetických úspor u veřejných budov vypsali již pět výzev, o které byl ze strany obcí, měst a dalších veřejných subjektů veliký zájem. Celkem si o podporu v souhrnné výši přes sedm miliard korun řeklo 559 žadatelů," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Program pro období 2021 až 2027 funguje od srpna 2022. Zatím vyhlásil 30 výzev, a to od podpory vodohospodářských projektů po rozvoj obnovitelných zdrojů ve veřejných budovách. OPŽP je financován z evropských fondů. Podle vyjádření Hladíka z loňského března bylo od spuštění programu v roce 2007 jeho prostřednictvím podpořeno více než 3000 vodohospodářských projektů za téměř 70 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist