https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vydalo-nesouhlasne-stanovisko-eia-ke-stezce-na-modry-sloup
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP vydalo nesouhlasné stanovisko EIA ke stezce na Modrý sloup

27.2.2019 16:33 | VIMPERK (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dnes vydalo nesouhlasné stanovisko ohledně toho, jaký vliv na životní prostředí (EIA) by mělo otevření přeshraniční stezky na Modrý sloup. Ředitel Národního parku (NP) Šumava Pavel Hubený a zástupci ministerstva ale předpokládají, že díky navrhovanému rozšíření klidových území ze současných 9002 hektarů na 14.921 hektarů by se stezka na Modrý sloup otevřít mohla, v ideálním případě do konce roku.
 

"Proces EIA pochopitelně vyhodnotil, že zpřístupnění Modrého sloupu bude mít významné vlivy na populaci tetřeva. Pokud však prokážeme převažující veřejný zájem a zajistíme adekvátní kompenzační opatření, která zajistí nerušený život pro tohoto chráněného živočicha, cesta k zpřístupnění Modrého sloupu by měla být otevřená. A navýšení plochy klidového území o zhruba 6,5 procenta by mělo být tím zásadním opatřením," uvedl Hubený. Klidové území na Šumavě by nově mělo zabrat zhruba 22 procent rozlohy parku.

MŽP vydalo stanovisko EIA k 38 záměrům, které v příštích letech plánuje Správa NP Šumava nebo obce na území parku. Souhlasné stanovisko má 17 z 38 záměrů: tři rozhledny, čtyři vyhlídky, čtyři cyklostezky, čtyři turistické stezky, vodní nádrž a plán likvidace odpadních vod.

"Jedná se o potřebné cyklistické stezky v oblasti Kvildy či Modravy, novou vyhlídku na Borových Ladech nebo nezbytný systém likvidace odpadních vod v restauraci na Březníku," uvedla Dominika Pospíšilová z ministerstva.

Ostatní záměry mají nesouhlasné stanovisko kvůli dopadům na přírodu v evropsky chráněných lokalitách soustavy Natura 2000 v národním parku v ČR i v Bavorsku. Patří k nim rozhledna Antýgl, poutnická stezka Josefa Váchala, Roklanská hájenka jako horská bouda, obnova plavebních nádrží Rokytecká a Roklanská i přeshraniční stezka Modrý sloup. Ta by ale díky rozšíření klidového území mohla do konce letošního roku vzniknout.

Hubený doplnil, že zpřístupnění centrální části Šumavy a otevření stezky Luzenským údolím k Modrému sloupu je prioritou, o kterou usilují 30 let starostové z obou stran hranice, politici a v posledních 15 letech i Správa NP Šumava. Jak rychle bude Modrý sloup otevřen, závisí podle něj na tom, kdy budou schválené návrhy zón a klidových území. Rada parku je projedná 5. dubna.

MŽP uvedlo, že ani další nesouhlasná stanoviska EIA neznamenají, že záměry se neuskuteční. I když má záměr negativní dopad na soustavu Natura 2000, může vzniknout, nejsou-li možná jiná řešení, je prokázán veřejný zájem a jsou zajištěna kompenzační opatření.

NP Šumava se rozkládá na více než 680 kilometrech čtverečních, loni ho navštívilo přes 2,5 milionu lidí. Návštěvnost roste každoročně o 15 až 20 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist