https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vydalo-souhlas-eia-ke-stavbe-useku-dalnice-d49-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP vydalo souhlas EIA ke stavbě úseku dálnice D49

23.11.2016 14:16 | PRAHA (ČTK)
Novostavba dálnice D49 je součástí hlavního silničního tahu ve směru Brno a Zlín až na hranice se Slovenskem. Měřit má přes 16 kilometrů. Ilustrační snímek.
Novostavba dálnice D49 je součástí hlavního silničního tahu ve směru Brno a Zlín až na hranice se Slovenskem. Měřit má přes 16 kilometrů. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | me / Wikimedia Commons
Ministerstvo životního prostředí dnes vydalo první souhlasné stanovisko EIA k jedné z prioritních dopravních staveb určených vládou, a to ke stavbě úseku budoucí dálnice D49 Hulín-Fryšták. Obsahuje 17 závazných podmínek, které se týkají především opatření k dalšímu snížení hlukové zátěže dálnice, jako například stavby protihlukových stěn nebo použití nízkohlučného asfaltu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) novinářům řekl, že stanoviska k dalším prioritním stavbám budou následovat. Vyřizovat je ministerstvo chce nejpozději do dvou měsíců od předložení potřebných dokladů.
 

Novostavba dálnice D49 je součástí hlavního silničního tahu ve směru Brno a Zlín až na hranice se Slovenskem. Měřit má přes 16 kilometrů.

Stanovisko vlivů na životní prostředí EIA k dalšímu záměru pro tuto stavbu vydá úřad podle ministra životního prostředí ve zrychleném režimu do konce listopadu, další dvě na začátku prosince.

Do konce roku ministerstvo plánuje odsouhlasit šest z devíti prioritních staveb, pro které nebude nutné opakovat celý proces EIA. Termín vydání ostatních stanovisek bude podle ministra záležet na datu předložení kompletních podkladů ze strany Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Mezi prioritními velkými dopravními stavbami jsou například dálniční obchvat Českých Budějovic nebo Frýdku - Místku, nový úsek dálnice D11 do Smiřic nebo poslední chybějící úsek D1 Říkovice - Přerov.

U těchto devíti staveb vyjednala česká vláda u Evropské komise výjimku. Stavby tak nemusí projít opakováním procesu EIA, přestože jejich stanovisko EIA bylo vydáno před mnoha lety, ještě podle zákona EIA z roku 1992, připomněla mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Jde o stavby, které jsou součástí transevropské sítě. Podmínkou pro vydání aktualizovaného stanoviska podle dohody s EK bylo řádné zhodnocení vlivů stavby.

Problémy s posudky EIA má v Česku asi stovka dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde právě o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem ČR do EU, které unie neuznává.

Seznam prioritních dopravních staveb:

D3 Obchvat Českých Budějovic(D3 0310/I Úsilné - Hodějovice a D3 0310/II Hodějovice - Třebonín)
D6 obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Krušovice(D6 Lubenec, obchvat; D6 Řevničov, obchvat; D6 Nové Strašecí - Řevničov)
D48 Frýdek Místek, obchvat
D35 Opatovice - Ostrov (D35 Opatovice nad Labem - Časy a D35 Časy - Ostrov)
D49 Hulín - Fryšták
D55 Otrokovice, obchvat JV část
D11 1106 Hradec Králové - Smiřice
D1 0136 Říkovice - Přerov
Modernizace trati Sudoměřice - Votice

Zdroj: ministerstvo dopravy


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist