https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vyhlasi-14.listopadu-prvni-vyzvy-v-programu-pro-pomoc-uhelnym-krajum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP vyhlásí první výzvy v programu pro pomoc uhelným krajům

14.11.2022 00:20 | PRAHA (ČTK)
Ostravsko-karvinská uhelná pánev
Ostravsko-karvinská uhelná pánev
Ministerstvo životního prostředí vyhlásí 14. listopadu první výzvy z operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), který má pomoci s přeměnou tří uhelných krajů v Česku. Do konce letošního roku chce ministerstvo se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) otevřít pět výzev v každém z krajů, dohromady za 20 miliard korun. V programu OPST financovaného z unijních zdrojů je pro Česko k dispozici více než 40 miliard korun.
 

Peníze zamíří do Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kde jsou tisíce pracovních míst přímo spojených s těžbou uhlí a jeho následným využíváním pro výrobu energie. "Program přinese uhelným krajům zejména nové pracovní příležitosti, podpoří malé a střední podniky, investice do výzkumu a vývoje, vzdělávání dětí i dospělých a samozřejmě obnovu území zasaženého těžbou černého i hnědého uhlí," uvedl pověřený ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podotkl, že proměna energetiky v souvislosti s odklonem od uhlí je prioritním úkolem.

První balíček výzev se zaměří na takzvané strategické projekty - tedy komplexní projekty s významným transformačním dopadem, které už dříve doporučily jednotlivé kraje. Dohromady je to 34 projektů. "O získání podpory z OPST se budou ucházet na základě hodnotících kritérií, na kterých se usnesl čtvrteční Monitorovací výbor," podotkla Pospíšilová.

"Na strategické projekty je vyčleněna přibližně polovina alokace celého programu. Do konce roku spustíme ještě například výzvu pro kraje, které budou následně poskytovat vouchery podnikatelům, inovativní projekty v oblasti oběhového hospodářství nebo také výzvu na podporu rozvoje odborných učeben a konektivity škol na území zmiňovaných tří krajů," popsal ředitel SFŽP Petr Valdman.

Fond dotační program administruje. "Všechny výzvy budou postupně zveřejňovány na internetových stránkách opst.cz," upozornil ředitel. Podle náměstka ministra životního prostředí Jana Kříže by mělo být na základě podmínek Evropské komise do roku 2026 vyčerpáno 71 procent rozpočtu programu.

Do Moravskoslezského kraje z programu poputuje celkem 18,9 miliardy korun. Pro Karlovarský kraj je vyhrazeno 6,2 miliardy korun, zbytek bude pro Ústecký kraj. Program je financován z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci a je součástí Zelené dohody pro Evropu. OPST vychází z Plánu spravedlivé územní transformace, který Evropská komise schválila spolu s programem letos v září. Plán připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s MŽP a dotčenými kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist