https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-zrusilo-opatreni-chko-pro-lesnicke-zasahy-na-rejvizu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP zrušilo opatření CHKO pro lesnické zásahy na Rejvízu

11.2.2019 14:54 | JESENÍK (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí zrušilo předběžné opatření Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKO), které stanovilo pravidla pro lesnické zásahy v jesenické rezervaci Rejvíz zasažené kůrovcem. Správa CHKO Jeseníky pro tuto oblast chystá nová opatření. "Měla by zajistit důslednou ochranu přirozených podmáčených smrčin v tomto cenném území," sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) Karolína Šůlová.
 

Ekologové kvůli přípravě nových pravidel vyzvali správu rezervace, aby zastavila "škodlivé zásahy" proti kůrovci nejen na Rejvízu, ale i v dalších cenných oblastech Jeseníků.

MŽP předběžné opatření Správy CHKO Jeseníky zrušilo poté, co se proti němu loni na podzim odvolaly ekologické organizace Společnost přátel Jeseníků a Hnutí Duha. Podle ekologů bylo v rezervaci Rejvíz v rozporu se zákonem povoleno kácení stromů napadených kůrovcem a také používání jedovatých pesticidů při likvidaci lýkožrouta.

"V platnosti je tedy výjimka z roku 2015, která umožňuje lesnické asanační zásahy proti kůrovci na větší části národní přírodní rezervace. Protože se od té doby situace výrazně změnila, připravuje AOPK ČR a Správa CHKO Jeseníky nová pravidla, která zohlední všechny aktuálně dostupné informace, především nejnovější poznatky o šíření kůrovce a jeho vlivu na lesní ekosystémy v okolí Rejvízu," uvedla Šůlová.

Vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj s poukazem na výsledky vyhodnocení vývoje kůrovce v rezervaci i jejím okolí upozornil, že mezi lety 2017 a 2018 byl zaznamenán více než pětinásobný nárůst počtu kůrovcových stromů. Zároveň podle něj pokračoval rozpad lesních porostů. "Kůrovec je i v okolí rezervace rozšířen natolik, že rozsah případných zásahů proti kůrovci nastavený v roce 2015 pro toto cenné území již nemá ekonomický smysl. Počítáme s tím, že lesnické zásahy nebudou na většině plochy rezervace nadále povoleny," uvedl Šaj.

Podle Společnosti přátel Jeseníků a Hnutí Duha podobná situace jako loni na Rejvízu hrozí letos kvůli kůrovci i v dalších oblastech Jeseníků, kde je chráněná unikátní příroda. "Správa CHKO Jeseníky vydala v předchozích letech řadu výjimek, které umožňují destruktivní lesnické zásahy včetně postřiků jedovatou chemií v dalších rezervacích i v prvních a druhých zónách s nejcennější jesenickou přírodou," uvedly ekologické organizace.

Výjimky jsou podle organizací z ekologického hlediska kontroverzní a v době rychlého šíření kůrovce v hospodářských lesích postrádají smysl. "Proto je třeba všechna tato starší rozhodnutí o rezervacích zrušit a v případě prvních a druhých zón vhodným způsobem upravit," míní ekologové. Rezervace by podle ekologů měly být ponechány přírodnímu vývoji s maximálním omezením lidských zásahů. V prvních a druhých zónách by pak Správa CHKO Jeseníky neměla připustit plošné těžby a vznik holin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist