https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/n24-prijde-svycarsko-o-svuj-symbol-ledovce-jsou-stale-vice-ohrozeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

N24: Přijde Švýcarsko o svůj symbol? Ledovce jsou stále více ohroženy

27.3.2006 09:37 | PRAHA (EcoMonitor)
Kvůli klimatickým změnám dochází během letních měsíců ke stále rychlejšímu ubývání silné ledové pokrývky. I v tomto roce pravděpodobně dojde k dalšímu jejímu úbytku ve vysoko položených oblastech zdánlivě věčného ledu. Bohužel také ve Švýcarsku, zemi ledovců, pozorují vědci pomocí satelitů výrazné změny. V některých lyžařských střediscích je již nutné chránit sjezdovky před sluncem speciální folií.
 

Jaké stopy za sebou zanechá letošní tání, před tím než napadne nový sníh, se nedá zcela jasně předpovědět. „Je velká pravděpodobnost, že ledovce, které odtávaly v roce 2005, se budou zmenšovat i v letošním roce,“ říká Max Maisch, profesor fyzikální geografie na univerzitě v Zűrichu. Nejnovější výzkumy švýcarských ledovců dokumentují jejich jednoznačné ubývání, které se dá již jen těžko zastavit. Podle měření Ústavu pro glaciologii, ztratily téměř všechny zkoumané ledovce v období 2004 – 2005 na své délce i mocnosti.

Experti z Technické vysoké školy v Zűrichu konstatovali, že zjištěné úbytky byly největší za posledních 10 let. V případě 84 z celkového počtu 91 analyzovaných ledovců se jejich jazyk stáhl směrem k vrcholu a přírůstek nebyl zaznamenán nikde. Nejmarkantnější byl úbytek na Triglavském ledovci s kantonu Bern, který během jediného roku ztratil 215,8 m. Podobná situace byla i v případě velkého Aletschgletscher v Wallis, který svou rozlohou více než 90 km2 patří k nejmohutnějším v celých Alpách. V jeho případě došlo k úbytku 65,6 m, což je nejvíce za posledních více než 20 let. Podle geografa Maische fungují ledovce v principu podobně jako podnikový rozpočet. Důležitý je poměr mezi příjmy a výdaji, tedy přírůstky v horních partiích a úbytky na okrajích. „V současné době trpí švýcarské ledovce díky nepříznivým klimatickým podmínkám určitou recesí, protože nemají takovou kapitálovou základnu jako větší „ledovcové koncerny“.“ Postupné ubývání ledovců, ke kterému dochází již od poloviny 19. století se ale v 90.letech minulého století urychlilo díky skleníkovému efektu. Vědci se již delší dobu soustřeďují na tuto problematiku, protože ledovce jsou jakýmsi „teploměrem“ klimatických změn. Pro zjišťování průběžných změn měří vědci po vrcholech pozice jednotlivých ledovcových jazyků.

V celosvětovém pilotním projektu, kterého se účastní i odborníci z Zűrichu jsou již několik let vyhodnocovány také satelitní fotografie, a to z důvodu přesné analýzy tohoto dlouhodobého procesu. To, že tání ledovců bude i nadále pokračovat, se dnes považuje již za jasné. Jak rychlé toto ubývání ale bude se dá odhadnout jen v hrubých rysech, protože vše záleží na rychlosti oteplování atmosféry. Podle profesora Maische přežijí velké ledovce konec tohoto století, ale menším z nich hrozí výrazné zmenšení nebo roztříštění na několik částí. Na těch místech, kde zmizí trvalý sníh, stoupne riziko sesuvů půdy.

Některé švýcarské lyžařské oblasti již přistupují k netradičním opatřením, aby zabránily tání ledovců a neztrácely tak turisty. Například na Gemsstocku v regionu Andermatt byla v loňském létě jedna ze sjezdových ramp na ledovci zakryta ochrannou fólií. Tento pokus se osvědčil a někteří provozovatelé sjezdovek chtějí i v letošním roce tímto způsobem ledovce chránit.

Podle článku N24 ze dne 7.3. 2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist