https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/n24-soucasna-vlna-veder-dosahuje-rekordni-urovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

N24: Současná vlna veder dosahuje rekordní úrovně

26.7.2006 03:00 | PRAHA/UNTERFÖHRING (EcoMonitor)
Slunečné dny, extrémní vedro a velké sucho - to je současná povětrnostní situace ve střední Evropě, na kterou má podle vědců vliv i globální oteplování. Po mírném létu, které panovalo v roce 2004 a 2005, sužují letos Evropu podobné podmínky jako v extrémním roce 2003. Podle vědců z Postupimského institutu pro výzkum klimatu (Pik) to zatím nevypadá, že by v nejbližší době došlo k výraznější změně počasí.
 

V měřícím středisku v Postupimi je prováděno jedno z nejdelších nepřerušených meteorologických měření na světě. Současná data ukazují, že teplotní vývoj v letošním létě je velmi podobný tomu z roku 2003. Dosud je např. počet letních dní, kdy teplota překročí alespoň 25 °C, a počet „horkých dní“, kdy teplota vyšplhá nad 30 °C, téměř shodný.

Dosavadní teplotní rekord pochází z roku 1947, kdy bylo naměřeno celkem 72 letních dní. Mezi letošním létem a těmi v posledních 30 letech však existuje jeden výrazný rozdíl - nepřerušená řada letních dní se totiž téměř ztrojnásobila. To ale neplatí pouze pro postupimskou měřící stanici, ale pro celou střední Evropu. Současně také výrazně stouply noční teploty a kvůli tomu, že ani přes noc nedochází k dostatečnému ochlazení, se zvyšuje zátěž jak na lidský organizmus, tak na zvířata. Důkazem je zhruba 35 000 úmrtí v Evropě, které mělo na svědomí horko v roce 2003.

Příčinou tohoto vývoje je častější výskyt stabilního vysokého tlaku nad střední a východní Evropou v letním období. Kvůli globálnímu oteplování se totiž změnilo také velkoplošné rozprostření tlaku vzduchu, vysvětlují odborníci z Postupimi.

„Celkem 8 z 10 nejteplejších let od počátku našeho měření bylo zaznamenáno po roce 1996,“ říká Matthias Kopp, referent pro energetiku a klima organizace WWF. Jedna ze studií této organizace na ochranu přírody provedená v roce 2005 dokládá, že ve 13 z celkem 16 sledovaných evropských hlavních měst vzrostly od roku 1970 teploty o více než 1 °C.

Podle údajů zveřejněných německou meteorologickou službou, bude současná vlna veder trvat ještě nejméně do konce příštího týdne. WWF navíc varuje, že v nejbližších dnech se budeme muset připravit i na plošné požáry v lesích jižní Evropy, popřípadě i v dalších ohrožených regionech. Mezi ně patří např. některé části Brandenburska.

Podle článku N24 ze dne 21. 7. 2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist