https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-aljasce-nasli-dva-losy-se-zaklinenymi-parohy-zamrzle-pod-ledem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Aljašce našli dva losy se zaklíněnými parohy zamrzlé pod ledem

21.11.2016 14:05 | PRAHA (ČTK)
Losi se podle biologa z místní univerzity Krise Hundertmarka zřejmě při boji o samici zaklínili parohy jeden do druhého, následně spadli na bok do řeky a utonuli.
Losi se podle biologa z místní univerzity Krise Hundertmarka zřejmě při boji o samici zaklínili parohy jeden do druhého, následně spadli na bok do řeky a utonuli.
Foto | Jeff Erickson / The Washington Post
Dva losy zaklíněné do sebe parohy a zamrzlé v ledu objevili nedaleko odlehlé vesnice Unalakleet na západním pobřeží Aljašky. O kuriózním nálezu informoval list The Washington Post.
 

Nejprve si učitel Brad Webster, který ukazoval svému příteli přírodu v okolí aljašské vesnice, všiml pouze jednoho losa, posléze ale zjistil, že pod ledem uvízli dva samci tohoto severského sudokopytníka.

Losi se podle biologa z místní univerzity Krise Hundertmarka zřejmě při boji o samici zaklínili parohy jeden do druhého, následně spadli na bok do řeky a utonuli. Jejich těla pak pokryla dvaceticentimetrová vrstva ledu.

Podle Webstera ale jeden z losů zemřel zřejmě již během boje a následně druhého stáhl se sebou do vody.

Není zcela výjimečné, že se do sebe losi během bojů v říji zaklíní, uvedl Hundertmark. Tito dva samci ale podle něj měli štěstí v neštěstí. Smrt totiž přišla mnohem rychleji, "než kdyby se zaklínili někde v lese a pomalu tam umírali hlady".

Trvalo to několik hodin, než se podařilo dostat zvířata z ledu, uvedl Websterův přítel Jeff Erickson, který prý část masa uhynulých losů použil jako žrádlo pro psa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist