https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-boj-proti-kurovci-a-zivelnim-pohromam-dostanou-obce-640-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na boj proti kůrovci a živelním pohromám dostanou obce 640 milionů

4.12.2020 15:19 | PRAHA (ČTK)
Dotaci na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách poskytne ministerstvo do 70 procent nákladů.
Dotaci na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách poskytne ministerstvo do 70 procent nákladů.
Na obnovu majetku po živelních pohromách má ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připraveno 500 milionů korun z národních dotací. Na obnovu místních komunikací kvůli těžbě kůrovcového dříví má dalších 140 milionů. V prvním případě mohou o dotaci žádat obce a kraje, ve druhém obce z Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Žádosti je možné podávat ode dneška do 12. února 2021.
 

"Na četné žádosti starostů a starostek vyhlašujeme výzvu, která pomůže minimalizovat škody způsobené kůrovcovou kalamitou. V zasažených krajích tak dojde především k obnově místních komunikací, které byly kvůli těžbě dřeva poničeny. Samozřejmostí je pak vyhlášení už tradiční výzvy na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dotaci na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách poskytne ministerstvo do 70 procent nákladů. Žadatel může v této výzvě podat více žádostí. Součet požadovaných dotací může být maximálně 50 milionů korun. Dolní limit dotace je 500 000 korun.

U dotací na opravu komunikací kvůli kůrovcové těžbě půjde polovina ze 140 milionů korun do Moravskoslezského kraje. Pro obce ve Zlínském kraji je určeno 28,6 procenta, v Olomouckém kraji 21,4 procenta. Dotace je poskytována až do 60 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce. Minimální dotace je 500.000 korun, maximální deset milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist