https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-boj-se-suchem-uvolni-mzp-v-pristich-mesicich-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na boj se suchem uvolní MŽP v příštích měsících miliony korun

5.8.2016 07:07 | PRAHA (ČTK)
Sucho v současnosti trápí zejména vegetaci ve východních Čechách a na střední a severní Moravě
Sucho v současnosti trápí zejména vegetaci ve východních Čechách a na střední a severní Moravě
Na boj se suchem chystá ministerstvo životního prostředí v srpnu a září vyhlásit několik výzev z evropských dotací. Zaměří se například na zlepšování kvality vody, znečištění povrchových a podzemních vod, výstavbu a dostavbu vodovodních sítí a přivaděčů pitné vody. MŽP má na opatření proti suchu připraveno v Operačním programu Životní prostředí do roku 2020 téměř sedm miliard korun. Většinu z nich chce uvolnit ve výzvách pro obce, podniky a drobné podnikatele ještě letos.
 

Sucho letos sice není ve všech oblastech, přesto se odborníci, které oslovila ČTK, shodují, že by stát měl riziko sucha a jeho prevenci řešit. Sucho v současnosti trápí zejména vegetaci ve východních Čechách a na střední a severní Moravě. Pokud se v zimě nedoplní zásoby vody, může se podle expertů sucho znovu objevit příští rok.

MŽP chce v rámci prioritní osy 1 operačního programu vyhlásit v září tři výzvy. Evropské dotace by tak například měly pomoci snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů nebo podpořit projekty na úpravu vody či čističky odpadních vod. Na zmírnění dopadů sucha se využije i prioritní osa 4, která se zaměřuje na ochranu a péči o přírodu a krajinu.

Roubíčková uvedla, že MŽP vyhlásí již v srpnu výzvy, které podpoří obnovu vodních prvků, jako například tůně, mokřady a malé vodní nádrže, ale i revitalizaci vodních toků a niv. Na konec září chystá úřad podle mluvčí uvolnit peníze na projekty pro péči o vodní prvky a mokřadní biotopy ve významných chráněných územích.

"Ve spojitosti s vodou připravujeme výzvu zaměřenou na likvidaci nepotřebných vrtů. Jedná se o nepoužívané průzkumné vrty, většinou ve správě ČHMÚ, které se budou technicky zabezpečovat tak, aby nedocházelo v budoucnu k možné kontaminaci podzemních vod," uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Výzvu ministerstvo spustí pravděpodobně na konci září či začátkem října.

Již v polovině července vyhlásilo MŽP výzvu z národního programu životní prostředí na projekty, které podpoří zásobování pitnou vodou, a to 300 miliony korun. Od začátku srpna přijímá úřad také žádosti na projekty, které efektivně využijí vodu v obcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist