https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-borneu-vypustili-do-prirody-jedinou-albinskou-orangutanici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Borneu vypustili do přírody jedinou albínskou orangutanici

24.12.2018 00:50 (ČTK)
Ochránci zvířat vypustili do volné přírody národního parku na ostrově Borneo jedinou známou albínskou orangutanici na světě.
Ochránci zvířat vypustili do volné přírody národního parku na ostrově Borneo jedinou známou albínskou orangutanici na světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | BOSF 2018 / Denny Kurniawan / orangutan.or.id
Ochránci zvířat vypustili do volné přírody národního parku na ostrově Borneo jedinou známou albínskou orangutanici na světě. Před rokem ji nalezli vyhladovělou a dehydratovanou v indonéské vesnici, napsala v pátek agentura AP.
 

Nadace na záchranu orangutanů bornejských uvedla, že lidoop pojmenovaný Alba od chvíle nalezení loni v dubnu nabral na váze více než třikrát. Jméno, které orangutanice získala v celosvětové anketě, znamená v latině bílá a ve španělštině úsvit.

Alba a další zotavená orangutanice Kika byly vypuštěny ve středu uvnitř národní parku Bukit Baka Bukit Raya po více než 24hodinovém putování z jejich rehabilitační stanice v autě, na člunu a posléze pěšky.

Nadace původně plánovala vytvořit pro Albu pětihektarový "lesní ostrov", spíše než ji vypustit do skutečně přirozeného prostředí. Důvodem byly obavy ze zdravotních problémů způsobených jejím albinismem, k nimž patří špatný zrak a sluch a náchylnost k rakovině kůže. Vládní Agentura pro ochranu přírody a další indonéské organizace však rozhodly, že bude pětiletou Albu vhodné vypustit přímo do divočiny díky její dobré fyzické formě a "divokému" způsobu chování. Bude elektronicky sledována a pravidelně kontrolována lékařským týmem.

"Alba nemá komplex méněcennosti, jak jsme si dříve mysleli. V porovnání s dalšími orangutany je velmi sebevědomá," řekl veterinář Agus Fathoni. "Myslím, že skutečné nebezpečí jí hrozí od lidí. Máme obavu z pytláků, neboť její vrozená barevná odchylka z ní dělá snadný terč," dodal Fathoni. V jejím novém domově na ni proto budou dohlížet zvláštní hlídky ochránců přírody a správy parku.

Orangutani, hnědooranžoví primáti známí pro svou mírnou povahu a inteligenci, jsou kriticky ohroženým druhem. V přírodě se nacházejí pouze na ostrovech Sumatra a Borneo.

Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN), která prohlásila orangutany bornejské za kriticky ohrožený druh v roce 2016, se jejich počet od začátku 70. let snížil o téměř dvě třetiny. Příčinou je především rozdrobení jejich lesního životního prostoru v důsledku rozvoje plantážního zemědělství. Orangutan sumaterský je samostatným druhem a kriticky ohrožený je už od roku 2008.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist