https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-chomutovsku-pribudou-dve-prirodni-pamatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Chomutovsku přibudou dvě přírodní památky

28.8.2022 00:20 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Na Chomutovsku přibudou dvě přírodní památky. Jsou to Hovězí skály a Najnštejnské bučiny, jejich vyhlášení schválili krajští radní. V plánu je i ochrana dalších míst v Krušných horách. Kraj chce zároveň pomoci ministerstvu životního prostředí v komunikaci s obcemi na téma vyhlášení chráněné krajinné oblasti Krušné hory. ČTK to řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).
 

Hovězí skály u Jirkova jsou pod horou na místě, kde je chomutovský vysílač Jedlová. Najnštejnské bučiny zahrnují oblast v okolí vodní nádrže Jirkov, na jejich území leží zřícenina hradu Najnštejn.

Na území kraje je 71 přírodních památek, 27 přírodních rezervací a dvě smluvně chráněná území a také jeden národní park. "Do dvou let plánujeme vyhlásit další čtyři přírodní rezervace a sedm přírodních památek, všechny na území Krušných hor," uvedl mluvčí kraje Martin Volf. Krajský úřad má podle něj povinnost zajistit dostatečnou ochranu evropsky významných lokalit. Nové přírodní památky a rezervace jsou vyhlašovány v nejcennějších částech evropsky významných lokalit Východní Krušnohoří a Klínovecké Krušnohoří.

O ochraně Krušných hor se v posledních letech začíná debatovat. Ministerstvo životního prostředí v červnu převzalo petici od lidí, kteří žádají zvýšenou ochranu Krušnohoří. Podklady k možnému vyhlášení CHKO Krušné hory budou podle ministerstva hotové na jaře příštího roku. Na petici je přes 5000 podpisů. "Krušné hory jsou jedním z mála českých pohoří bez velkoplošné ochrany. Jsme proto rádi, že ministerstvo spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR se případným vyhlášením CHKO zabývají," uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a venkov a člen petičního výboru Michal Kučera (Spojenci pro kraj).

Ústecký kraj teď spolu Karlovarským krajem zakládají společnou destinační agenturu, jejímž cílem bude rozvoj cestovního ruchu v daném území. "Vyhlášení CHKO je zcela v gesci ministerstva životního prostředí. My bychom chtěli připravit debatu na toto téma se zástupci obcí, z nichž řada je proti tomuto kroku," uvedl Řehák. "Chceme lidem vysvětlit, že CHKO může ochránit lokalitu před tím, aby se z ní stal lunapark, aby byl zachován ráz krajiny," řekl Řehák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist