https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dopravni-obsluznost-na-jablonecku-schazi-penize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dopravní obslužnost na Jablonecku schází peníze

26.9.2001 17:38 | JABLONEC NAD NISOU (ČIA)
O navýšení státní dotace na dopravní obslužnost o 2,9 milionu korun požádal Okresní úřad v Jablonci nad Nisou ministerstvo financí a ministerstvo dopravy. Státní dotace ve výši 19,5 milionu je pro zajištění stávajících spojů do konce roku nedostatečná. Informoval o tom dnes zástupce jabloneckého přednosty Vít Sekelský.
 

"Vzhledem ke klimatickým podmínkám podhorského kraje byla finanční situace ve veřejné dopravě na Jablonecku v posledních 10 letech napjatá. Nezbytnou míru obslužnosti garantoval okresní úřad," uvedl Sekelský. Podle něj státní dotace nestačily nikdy, ale Okresní shromáždění obcí vždy ze svých přebytků dokázalo chybějící částku uhradit. Současná rozpočtová pravidla ale takové dodatečné financování dopravy nedovolují. Žádost okresního úřadu o zvýšení dotace podpořila mimo jiné i senátorka Soňa Paukrtová. "Osobně jsem na ministerstvu vysvětlovala specifické podmínky na Jablonecku. Jako argument mi posloužila odborná optimalizační studie, kterou loni ve spolupráci s ministerstvem dopravy vypracoval okresní úřad," uvedla dnes Paukrtová. "Ta se jasně vyslovuje pro zachování stávajícího dopravního systému. Dostala jsem příslib, že žádost jabloneckého okresního úřadu bude vyřešena, pokud to bude možné, kladně," dodala.

Podle Sekelského ale není vyloučeno, že se na Jablonecku bude muset přistoupit k další redukci dopravních spojů. A pokud ne letos, tak příští rok. "Hovoří se o krácení přídělů do regionů a zatím to vypadá, že na dopravu dostaneme v příštím roce méně než letos," dodal Sekelský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist