https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dotace-na-regeneraci-brownfieldu-bylo-prijato-rekordnich-35-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dotace na regeneraci brownfieldů bylo přijato rekordních 35 projektů

12.10.2022 17:20 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dotace z programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití si rozdělí 35 projektů. Ve výzvě je 200 milionů korun, ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) může podle svého plánu mezi města, městské části, obce a kraje rozdělit 500 milionů korun z evropských peněz Národního plánu obnovy. Vyplývá to z tiskové zprávy agentury CzechInvest. Podle ní je aktuální počet žadatelů o dotace ve srovnání s předešlými výzvami největší.
 

Počet přijatých projektů je asi čtyřikrát větší než v poslední výzvě předchozího programu a přesáhl stanovený milník v Národním plánu obnovy, který předpokládal podpořit minimálně 20 projektů. "Zájem o program nás nepřekvapuje. Vychází najevo, že zájem výrazně překonává možnosti naší podpory a do budoucna ukazuje na potřebu navýšení," řekl David Petr, ředitel oddělení podnikatelské lokalizace agentury CzechInvest, která obcím pomáhá s přípravou projektů.

Mezi přihlášenými projekty se nejčastěji objevují plány na přestavbu brownfieldů na kanceláře pro místní podnikatele a živnostníky, prostory pro služby, restaurace, kavárny, společenské sály nebo obecní bydlení. "Převažují rekonstrukce, jedna třetina záměrů počítá s demolicí a výstavbou nových energeticky účinných budov. Tento typ projektů dříve podporován nebyl. Nově se mohly hlásit obce a města z celé ČR včetně Prahy a nikoli pouze z uhelných a hospodářsky problémových regionů, jak tomu bývalo v minulosti. Nejvíce projektových záměrů, konkrétně šest, jsme přijali z Kraje Vysočina," uvedl vedoucí oddělení brownfieldů na ministerstvu průmyslu Jan Hana.

V současné výzvě se revitalizovaná nemovitost poprvé nemusí využít pouze k podnikatelským účelům, ale zároveň může i k účelům nepodnikatelským. "Podpoříme i tzv. smíšené projekty. Příkladem takového projektu může být rekonstrukce budovy, během které se do přízemí umístí prodejna či jiné zázemí pro služby a do druhého nadzemního podlaží knihovna provozovaná obcí. Vyslyšeli jsme tak prosby starostů, kteří po multifunkci regenerovaných brownfieldů dlouho volali,'' řekl Zbyněk Pokorný, ředitel odboru brownfields a rozvoje inovačního podnikání z ministerstva průmyslu a obchodu. Díky novému nastavení se podle něj může financovat i výstavba obecních bytů.

Podpora na jeden projekt může činit jeden až 40 milionů korun. Podmínkou je, aby alespoň deset procent celkových nákladů žadatel uhradil z jiných zdrojů než z dotace. Na metr krychlový obestavěného prostoru se počítá s maximálním příspěvkem 6500 korun. Žadatelé musejí projekt ukončit nejpozději k 31. prosinci 2025, doba udržitelnosti záměru je stanovena do konce roku 2028.

MPO poskytuje dotace na regeneraci brownfieldů a jejich budoucí využití k podnikatelským účelům od roku 2017. Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů byl určen pro obce a města v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji a v dalších hospodářsky problémových regionech. V předchozích pěti výzvách programu resort vybral 29 projektů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist