https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-drivejsim-spusteni-elektrifikovane-trate-drahy-usetri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dřívějším spuštění elektrifikované tratě dráhy ušetří

31.8.2000 10:10 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Do 5. září potrvá na celé železniční trati České Budějovice - Horní Dvořiště výluka z důvodu dokončování elektrifikace na této trati směrem k rakouským hranicím. Všechny spoje po celé trase jsou nahrazeny autobusovou dopravou.
 

Už v listopadu letošního roku chtějí České dráhy zahájit na této trati zkušební provoz, zatím na úseku z Budějovic do Velešína, a to přestože původní termín byl přitom stanoven až na červen příštího roku. U další části trati z Velešína do Dvořiště zůstává termín před grafikonem 2001/2002, tedy zhruba červen příštího roku.

Dřívější termín spuštění provozu na části elektrifikované trati může podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského železničářům ušetřit na naftě a údržbě motorových lokomotiv až 23 milionů korun ročně, ovšem v souvislosti se stále stoupající cenou nafty může být reálná úspora dokonce i vyšší. Elektrický provoz pozitivně ovlivní i životní prostředí, protože dojde ke snížení exhalací, hluku a vibrací.

Trať bude maximálně přizpůsobena požadavkům na IV. železniční koridor z Prahy na hranici s Rakouskem, nebude ovšem tyto podmínky splňovat zcela. Především spádové podmínky tratě totiž neumožní rychlosti kolem stovky, ale pouze kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu.

Elektrifikace úseku čtvrtého železničního koridoru mezi Českými Budějovicemi a hranicí s Rakouskem v Horním Dvořišti si vyžádá celkové investice ve výši téměř tří miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist